Nazaj

To so vprašanja, ki jih zastavite zdravniku pred operacijo sive mrene

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

18833-4 min04. 05. 2021

pred posegom

Siva mrena je najpogostejši razlog za slabšanje vida v odrasli dobi in starosti. To je bolezen očesne leče, ki postaja z leti manj prozorna in slabše prepustna za svetlobo. Pogostost sive mrene z leti narašča. Po štiridesetem letu so spremembe v leči prisotne pri 20%, po šestdesetem letu pa že pri več kot polovici ljudi.   

Prvi znaki sive mrene so poudarjena občutljivost na dnevno svetlobo z občutkom bleščanja, slabšanje vidne ostrine in bolj meglen vid, bledenje barv ali rumenkasti toni barv, težave pri vožnji ponoči in pri branju ob slabi osvetlitvi.  

Edini način za izboljšanje vida je operacija sive mrene, kjer okvarjeno očesno lečo nadomestimo z umetno. V primeru, da je sicer oko zdravo, s takšno operacijo zagotovimo polno vidno ostrino. Sodobne multifokalne leče in leče z razširjenim fokusom omogočajo, da z operacijo sive mrene odpravimo tudi vse oblike dioptrije, vključno z astigmatizem in starostno daljnovidnostjo. Operacija sive mrene je teko priložnost, da vid ne le povrnemo ampak izboljšamo. S tem posegom se lahko osvobodimo očal, tudi tistih za branje.   

Vsakega pacienta s sivo mreno spodbujam, da sodeluje pri izbiri leče in načina operacije. Ključno za zadovoljstvo z vidom po operaciji je, da zdravnik razume želje, pričakovanja in potrebe glede vida. Naslednja vprašanja vam bodo pomagala, da bo pogovor z vašim očesnim kirurgom bolj vsebinski in osredotočen na to, da z operacijo pridobite čim boljši vid. 

1 Kako dober vid lahko pričakujem po operaciji?  

Vid po operaciji zavisi tudi od tega ali so sicer vaše oči zdrave. Ob pregledu bo zdravnik pri razširjeni zenici pregledal celotno oko, kar vključuje tudi pregled mrežnice na očesnem ozadju. To je predel očesa s katerim zaznavamo svetlobo. Spremembe na mrežnici lahko pomembno vplivajo na izbiro najprimernejše očesne leče in seveda tudi na vid po operaciji. Za natančno oceno mrežnice je dobro, da pregled pred operacijo vključuje tudi lasersko slikanje očesnega ozadja z metodo OCT.  

2 Kakšne so moje možnosti, da bi bil brez bralnih očal po operaciji?  

To zavisi deloma od zdravja vaših oči in deloma od vrste leče, ki jo uporabimo pri operaciji sive mrene. Najboljša rešitev za dober bližinski vid je izbira multifokalne leče. Pri tistih, kjer ugotovimo spremembe na očesnem ozadju, zaradi katerih vstavitev multifokalne leče ni možna, so odlična alternativa leče z razširjenim fokusom. Tudi te leče podobno kot multifokalne omogočajo boljši bližinski vid.  

3 Vpliva na moj slabši vid tudi astigmatizem?  

Nepravilna, bolj podolgovata ukrivljenost roženice, skozi katero svetloba prehaja v oko, je lahko dodaten razlog za slabo vidno ostrino. Podobno kot astigmatizem odpravljamo s cilindričnimi lečami očal, lahko to napako v uklanjanju svetlobe odpravimo tudi s torično očesno lečo. V primeru astigmatizma lahko z izbiro torične leče dodatno izboljšamo vidno ostrino, kar izboljša zlasti vid na daljavo.   

4 Izvajate tudi laserske operacije sive mrene?  

Operacije sive mrene se izvaja že od zgodnjih 50ih let prejšnjega stoletja. V sedmih desetletjih, se je podobno kot očesne leče, zelo spreminjala in izpopolnjevala tudi operativna tehnika. Kot standardna tehnika sedaj prevladuje fako operacija, kjer s posebno ultrazvočno sondo okvarjeno lečo odstranimo in na njeno mesto vstavimo umetno. Pri najnovejši tehniki je ultrazvok zamenjal laser, ki je robotiziran. To pomeni, da se kritični del posega ne izvede ročno, pač pa ta del prevzame računalnik, ki precizneje z laserskim žarkom loči okvarjeno očesno lečo od drugih struktur v očesu. Laserska operacija sive mrene je za oko nežnejša in zagotovi natančnejšo namestitev umetne leče v optično os očesa. S to tehniko lahko dodatno prispevamo k boljšemu vidu po operaciji.   

5 Med katerimi lečami lahko izbiram za operacijo sive mrene?  

Obstaja precej različnih nadstandardnih očesnih leč, ki se razlikujejo po svojih optičnih lastnostih in primernosti glede na stanje očesa in morebitno spremljajočo dioptrijo. Izkušeni očesni kirurgi, ki izvajajo veliko operacij, praviloma uporabljajo več različnih leč. Tako lahko vedno izberejo takšno, ki bo za individualne potrebe in pričakovanja pacienta najprimernejša.   

6 Kaj so argumenti za izbiro leče katero priporočate?  

Pri izbiri najprimernejše leče za posameznika gre za tehtanje objektivnih dejavnikov, izkušenj kirurga in pričakovanj pacienta. Pri tem lahko pomaga še objektivna meritev načinov uporabe vida, ki jo izvedemo z merilcem Vivior. Gre za majhen aparat, ki ga namestimo na okvir očal in nekaj dni zbira podatke o razdaljah na katerih uporabljamo vid, o načinu kako držimo glavo in v kakšnih pogojih osvetlitve uporabljamo vid. Računalniška analiza teh meritev dodatno pomaga pri izbiri najprimernejše leče.   

mag. Kristina Mikek, dr.med. 
specialistka oftalmologije