Nazaj

To so prednosti operacije sive mrene z nadstandardno lečo

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

16082-3 min27. 07. 2021

leče

Siva mrena je najpogostejši vzrok za slabšanje vida v zrelih letih. Sprva lahko povzroča le občutek neprijetnega bleščanja, spreminjanje dioptrije in težave z vidom pri slabši osvetlitvi. Vzrok za slabšanje vida pri sivi mreni je nastajanje motnjave v očesni leči. Prizadene lahko vsakogar z naravno očesno lečo. Pred njo pa so varni vsi, ki so že imeli operacijo dioptrije z lečo in imajo v očesu umetno lečo. Verjetnost, da se vam bo z leti razvila siva mrena je večja pri tistih, kjer so imeli starši sivo mreno. Dejavniki, ki prav tako zvečujejo možnost nastanka sive mrene so še prekomerna izpostavljenost soncu, kajenje in tudi prekomerno uživanje alkohola. 

Z operacijo sive mrene ustavimo upadanje vidne ostrine in vid povrnemo. Gre za majhen poseg, pri katerem okvarjeno lečo z motnjavo nadomestimo z umetno lečo. Kako dober bo vid po operaciji zavisi od stanja ostalih delov očesa, zlasti očesnega ozadja, prav tako pa tudi od optike umetne leče, ki jo v oko vstavimo. Izbira očesne leče je torej ključni dejavnik, ki vpliva na to, kakšen bo vaš vid po operaciji. 

Leče, ki jih uporabljamo pri operaciji sive mrene se glede na optiko delijo na standardne in nadstandardne. Standardne leče so klasične, enožariščne leče, s katerimi povrnemo vid a za dobro vidno ostrino na blizu ter pri nekaterih tudi za daljavo, so potrebna očala. Nadstandardne očesne leče imajo bolj dovršeno optiko. Ta je prilagojena lastnostim očesa posameznika, ima več žarišč in zagotavlja boljšo vidno ostrino na vse razdalje brez uporabe očal. To so prednosti operacije sive mrene z nadstandardno lečo: 

  1. Po operaciji sive mrene za branje ne boste potrebovali očal. Običajno je operacija sive mrene potrebna enkrat po 50. letu starosti. Pri tej starosti praviloma vsi potrebujemo očala za branje, saj se zaradi upadanja prožnosti očesne leče izgubi sposobnost prilagajanja očesa za bližinski vid. Operacija sive mrene predstavlja veliko priložnost za izboljšanje bližinskega vida. Z odločitvijo za nadstandardno lečo za branje ne boste potrebovali očal. Takšna leča vas lahko torej čez noč reši težav s stalnim iskanjem in menjavanjem očal. 

  2. Če imate očala s cilindri bo odprava astigmatizma izboljšala vašo vidno ostrino tudi na daljavo. Pri astigmatizmu gre za nepravilno uklanjanje svetlobe zaradi nepravilnosti v obliki roženice, prozorne strukture na sprednji površini očesa. Ključni del meritev pred operacijo sive mrene je tudi analiza prisotnosti astigmatizma. Vsaka nadstandardna leča je naročena in izdelana povsem individualno na podlagi meritev dioptrije in astigmatizma posameznikovega očesa. Z optiko nadstandardne leče torej odpravimo tudi astigmatizem. V praksi to pomeni boljšo vidno ostrino brez očal tako na daljavo kot na bližino.  

  3. Po operaciji sive mrene boste brez očal dobro videli tudi na srednje razdalje. To je razdalja, ki je najpomembnejša za delo z računalnikom, pri vožnji avta, ko gledamo na armaturo ter tudi pri vseh drugih opravilih in športnih aktivnostih kjer potrebujemo dobro vidno ostrino na razdalji dolžine rok.