Nazaj

Siva mrena je bila za Petra priložnost, da se je znebil očal

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

15632-3 min29. 05. 2022

lečepo posegupred posegom

Ko je bil Peter Česnik soočen z dejstvom, da je njegova siva mrena napredovala toliko, da je potrebna operacija, je preveril vse možnosti, ki so mu bile na voljo.  

Pregled pri dr. Kristini Mikek je potrdil diagnozo. Zdravnica mu je predstavila možnosti, ki so mu bile na voljo, in sicer klasična operacija s standardno enožariščno lečo in operacija z nadstandardno multifokalno lečo. Operaciji potekata enako, bistvena razlika je v leči. Standardne, enožariščne leče povrnejo vid, a za dobro vidno ostrino na blizu in včasih tudi za daljavo, so potrebna očala. Premium multifokalne leče zagotovijo dobro vidno ostrino na vse razdalje brez uporabe očal. 

Dr. Kristina Mikek: "Vsakemu pacientu, ki mu ugotovimo sivo mreno in nima drugih očesnih obolenj, pojasnimo, da je mogoče pri posegu namesto standardne leče vstaviti multifokalno. Tako obenem s sivo mreno odpravimo še starostno dioptrijo. Siva mrena je enkratna priložnost, da se pacient z enim posegom znebi sive mrene ter tudi očal za bližino in daljavo." 

"Potem ko me je skoraj vse življenje omejeval slab vid, sem pri sedemdesetih ugotovil, da je siva mrena lahko priložnost, da si povrnem odličen vid, za katerega sem že pozabil, da je mogoč," pravi danes Peter Česnik. Prva očala je dobil pri dvanajstih letih. Dioptrija in cilinder sta se mu v naslednjih sedmih letih tako hitro povečevala, da je moral izstopiti iz avstralske mladinske ekipe vaterpola. "Vaterpola z očali nisem mogel igrati, težkih športnih leč v 70. letih prejšnjega stoletja pa moje oči niso prenašale. Na koncu nisem več videl dobro ne žoge ne soigralcev in sem žogo nehote podajal nasprotnikom." 

Čeprav je bil na očala obsojen, se z njimi ni nikoli zares sprijaznil, saj so ga omejevala na številnih področjih njegovega aktivnega življenja. "Očala se med smučanjem rosijo, ko prideš pozimi s hladnega na toplo se ti zarosijo, na jadranju so zaradi soli in drobnih kapljic ves čas umazana, in ko želiš poljubiti ženo, očala trkajo", našteva Peter.  

"Odločitev za operacijo z multifokalno lečo je ena najboljših stvari, ki sem jih naredil v življenju. Tveganje je enako kot pri klasični operaciji, rezultat v obliki kakovosti življenja pa veliko, veliko boljši. Danes vidim! Med tuširanjem ne iščem več mila, v avtu odlično vidim cesto in armaturo z navigacijo, na morju, ko pridem iz vode, ne iščem očal. Meni se je z operacijo na novo odprl svet. Že dolgo pred tem sem pozabil, kako sem videl kot otrok, kako čudovite so barve, kako lep je svet", še danes navdušen strne svojo izkušnjo Peter.  

Objavljeno: 

* Foto Arhiv Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu S.C. 22.03.2019. Siva mrena je bila za Petra priložnost, da se je znebil očal za daljavo in tudi za bližino. URL: https://www.rtvslo.si/oglasno-sporocilo/siva-mrena-je-bila-za-petra-priloznost-da-se-je-znebil-ocal-za-daljavo-in-tudi-za-blizino/483352 (Citirano 05. 05. 2019)