Nazaj

Rešitve za najpogostejše vzroke težav z vidom po operaciji sive mrene

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

39812-3 min04. 08. 2021

po posegu

Pri slabšanju vida zaradi sive mrene je operacija edino učinkovito zdravljenje, s katerim lahko povrnemo vid. Rezultati teh operacij so odlični, saj s takšnim posegom večini zagotovimo, da praktično čez noč na novo spregledajo. A tako kot pri vseh medicinskih posegih, tudi na rezultate operacije sive mrene vplivajo mnogi dejavniki. Nekatere od teh prepoznamo že ob pregledu in jih lahko upoštevamo, drugi so odvisni od odziva očesa na sam poseg. Z dobrim načrtovanjem operacije ter skrbnim spremljanjem pacienta po operaciji, lahko večino težav z vidom učinkovito odpravimo. 

Spoznajte najpogostejše vzroke za težave z vidom po operaciji sive mrene in kako v Moreli poskrbimo za najboljši vid po tem posegu.

Motnjave v steklovini

Te majhne zgostitve snovi, ki izpolnjuje notranjost očesnega zrkla, so prisotne praktično pri vseh ljudeh v odrasli dobi. Z leti se število motnjav v steklovini povečuje in opažamo jih kot drobne plavajoče nitke ali sive madeže v vidnem polju. Z razvojem sive mrene, ki počasi okvarja vidno ostrino, postajajo motnjave manj opazne ali zaradi slabega vida celo povsem izginejo. Ko z operacijo sive mrene, kjer motno očesno lečo nadomestimo z umetno, naenkrat povrnemo polno vidno ostrino, nekatere motnjave v steklovini pričnejo motiti. Rešitev za tiste z izrazitejšimi motnjavami je majhen laserski poseg, imenovan laserska vitreoliza. Pri tem posegu z drobnim laserskim žarkom povsem neinvazivno odpravimo te zgostitve v steklovini in tako vzpostavimo čistejše vidno polje brez motečih motnjav. 

Bolezen rumene pege

V starosti mnogim vidno ostrino okvarjajo tudi starostne bolezenske spremembe na očesnem ozadju, zlasti v predelu mrežnice, imenovanem rumena pega. To je predel očesa, s katerim zaznavamo centralni, najbolj ostri del slike. Ker takšno obolenje pomembno vpliva na rezultat operacije sive mrene, v Moreli vsem pacientom pred operacijo opravimo pregled očesnega ozadja in lasersko slikanje očesne mrežnice, imenovano OCT. V primeru bolezenskih znamenj na očesnem ozadju se, odvisno od vrste in obsega teh sprememb, odločamo za najbolj optimalno nadaljnje zdravljenje. To lahko pomeni odložitev operacije sive mrene, da se najprej opravi zdravljenje očesnega ozadja. 

Suho oko

Težave s suhimi očmi se lahko po operaciji sive mrene intenzivirajo ali pojavijo na novo. Za odpravo simptomov večinoma zadošča prehodna redna uporaba umetnih solz, izogibanje prašnim in zakajenim prostorom ter nošenje sončnih očal na prostem. Pri tistih z bolj rezistentnimi simptomi lahko pomagajo terapije z gretjem in masažo vek.

Astigmatizem

Gre za nepravilnost oblike očesne roženice, prozornega sprednjega dela očesa, ki skrbi za pravilno uklanjanje svetlobe na očesno ozadje. Astigmatizem zmanjšuje vidno ostrino in je lahko tudi po uspešni operaciji sive mrene vzrok za slab vid na daljavo, ki zahteva predpis očal. V primeru operacije sive mrene z nadstandardno lečo lahko astigmatizem odpravimo. Na ta način zagotovimo še boljšo vidno ostrino na daljavo. 

Zamotnitev lečne ovojnice

Naravna očesna leča, ki se pri sivi mreni zamotni, leži v očesu v lečni ovojnici. Med operacijo okvarjeno očesno lečo odstranimo in na njeno mesto v lečno ovojnico vstavimo umetno. Kot reakcija na operacijo in vstavitev umetne leče, lahko pride čez čas do pojava motnjave v lečni ovojnici. To se opazi kot postopno slabšanje vida po operaciji sive mrene. Težavo rešimo z ambulantnim laserskim posegom, imenovanim YAG kapsulotomija, pri katerem z drobnim laserskim žarkom odstranimo zamotnjeni del ovojnice in ponovno vzpostavimo dobro vidno ostrino.