Nazaj

Ne dovolite, da bi siva mrena krojila vaše življenje

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

18462-3 min31. 03. 2022

pred posegom

Siva mrena je očesna bolezen, pri kateri postane očesna leča motna, to pa povzroči slabšanje vida. Je obolenje, ki počasi napreduje in je najpogostejši vzrok za izgubo vida pri starih ljudeh.

Edina rešitev za povrnitev vida je operacija, s katero zamotnjeno očesno lečo nadomestimo z umetno.

V Moreli izvajamo operacije sive mrene tudi na napotnico. Podobno kot za druga zdravljenja in operativne posege vas mora tudi na operacijo sive mrene v primeru, da jo želite opraviti na napotnico, napotiti osebni zdravnik ali vaš očesni zdravnik. Ob prijavi za to operacijo vas bomo povabili na pregled, kjer ocenimo stanje vida, pregledamo sprednje očesne dele in očesno ozadje ter opravimo meritve, ki so potrebne za izračun dioptrije umetne leče. Pri operaciji sive mrene na napotnico zavarovalnica krije poseg s standardno očesno lečo. To je očesna leča, s katero nadomestimo zaradi sive mrene zamotnjeno naravno lečo. Takšna leča omogoča dober vid na daljavo brez očal v primeru, da nimate astigmatizma. Za bližinski vid so potrebna običajna bralna očala, kot ste jih uporabljali že pred operacijo.

Po končanem pregledu vas vpišemo v čakalno vrsto in izvedeli boste okvirni termin vaše operacije. V primeru, da se ob pregledu ugotovi, da vid na posamezno oko znaša le še 5 % ali manj običajne vidne ostrine in ste v bolniškem staležu, zdravstvena zavarovalnica dovoljuje uvrstitev na prednostno čakalno listo za operacijo sive mrene. Mučno čakanje na poseg z zelo slabim vidom je tako nekoliko krajše.

Tistim z višjimi pričakovanji glede vida, ki se ne želijo zadovoljiti le s tem, da jim operacija sive mrene vid povrne, ampak želijo, da bi bil ta boljši tudi na bližino, predlagamo samoplačniško operacijo. V tem primeru imamo možnost izbire precej večjega nabora nadstandardnih ali tako imenovanih premium leč. Skupno tem lečam je, da imajo bolj dovršeno optiko, ki omogoča izboljšanje vidne ostrine na bližino in daljavo ter tudi odpravo morebitnega astigmatizma. V primeru, da za operacijo sive mrene uporabimo premium lečo, lahko torej vid še izboljšamo.

Operacija sive mrene je tako odlična priložnost, da zaživite svobodneje brez očal. Z boljšim vidom na bližino in daljavo boste postali svobodnejši pri delu, športu in drugih prostočasnih aktivnostih, ki so vam pomembne. Poskusite si zamisliti, kako bi se počutili, če očal v takih trenutkih naenkrat ne bi več potrebovali.

Dodatna prednost odločitve za samoplačniško operacijo je tudi hitrejša možnost izvedbe. Od prvega pregleda do zaključka zdravljena običajno mine le nekaj tednov, kar je čas, potreben za naročilo individualne nadstandardne leče, ki jo na podlagi meritev in pogovora z zdravnikom izberemo za vas.

Oglejte si primerjavo razlik v vidu z različnimi lečami >>

Naredite test za izbiro leče glede na vaše potrebe in pričakovanja glede vida po operaciji >>

Ne glede na to, ali se odločite za operacijo sive mrene, ki jo krije zdravstveno zavarovanje, ali za samoplačniško, vam bomo z veseljem pomagali do boljšega vida. Naši izkušeni zdravniki vam bodo na predoperativnem pregledu opravili vse potrebne meritve, s posegom, ki običajno traja 15 do 20 minut, pa vam bodo povrnili vid.

Če imate kakršno koli vprašanje v zvezi s samoplačniško operacijo sive mrene, vas vabimo na brezplačni telefonski posvet. >>

Ne dovolite, da bi siva mrena krojila vaše življenje.