Nazaj

Kdaj je pravi čas za operacijo sive mrene?

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

23202 min26. 01. 2021

nasvetipred posegom

So vam postavili diagnozo sive mrene, imate občutek, da vidite še dovolj dobro? Ste odločeni, da odlašate z operacijo dokler siva mrena ne dozori? Pravi čas za operacijo sive mrene ni čim kasneje, ampak že ob pojavu prvih motečih težavah. Spoznajte razloge, zakaj se odločiti za operativni poseg prej in kako vam lahko to izboljša vid.

Razvoj sive mrene je v pretežni meri povezan s staranjem. Očesna leča z leti izgublja prozornost in prepustnost za svetlobo. Prve težave so slabši vid ponoči, neprijeten občutek bleščanja pri dnevni svetlobi, bledo zaznavanje barv, lahko tudi spreminjanje dioptrije s pojavom kratkovidnosti. Slednje lahko za krajši čas celo izboljša bližinski vid pri tistih, ki potrebujejo očala za branje. 

Predpis novih očal pri sivi mreni, vida ne izboljša. Učinkovita rešitev je operacija sive mrene. Gre za kratek, 15 minutni poseg, pri katerem z ultrazvokom ali laserjem odstranimo starostno okvarjeno očesno lečo in jo nadomestimo z umetno. Tehnika izvedbe samega operativnega posega se je skozi desetletja zelo izpopolnila. V zadnjih letih smo priča tudi velikemu napredku v razvoju očesnih leč. Najnovejše leče poleg povrnitve vida omogočajo tudi odpravo dioptrije, astigmatizma in starostne daljnovidnosti. Operacija sive mrene je lahko s pravo izbiro leče priložnost, da se osvobodite očal.

Še vedno razširjeno, a zmotno in zastarelo je prepričanje, da je pravi čas za operacijo, ko siva mrena dozori. Z odlaganjem operacije sive mrene, okvarjena leča postaja vedno trša. Poseg je v tem primeru zahtevnejši in povezan z več tveganji. Povrnitev vidne ostrine pri operaciji zrele sive mrene je zato pogosto počasnejša. Sama siva mrena lahko tudi zvišuje očesni tlak in sproži razvoj nepopravljive okvare vida zaradi glavkoma. Prav tako lahko siva mrena prepreči spoznavo in zdravljenje bolezni očesnega ozadja, kar tudi lahko kronično okvari vid. 

Pravi čas za operacijo sive mrene je takrat, ko se pojavijo prve moteče težave. Ker se siva mrena razvija počasi in podobno počasi napreduje slabšanje vidne ostrine, se mnogi na to privadijo in se s slabšim vidom sprijaznijo. To zvečuje tveganje za padce, tveganje za nesrečo v prometu in mnogim zaradi opuščanja aktivnosti tudi zmanjšuje kakovost življenja. Škoda je odlašanja z operacijo do točke, ko zaradi slabega vida tvegate izgubo vozniškega dovoljenja ali da vam slab vid začne krojiti vsakdan.

Z odločitvijo za operacijo sive mrene pri zgodnjih motečih težavah in znakih slabšanja vida, si prihranite vse drobne muke postopnega slabšanja vida. Sodobna tehnologija in kakovostne leče zagotavljajo visoko stopnjo varnosti in zanesljivosti operacije. Z izbiro najnovejših leč pa takšna operacija ponuja še priložnost, da se osvobodite očal za vedno.