Nazaj

Kakšne so razlike med lečami za operacijo sive mrene

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

22202-3 min11. 10. 2022

lečepred posegom

Siva mrena je očesno obolenje, pri katerem se vid slabša zaradi zamotnitve očesne leče. Nastanek sive mrene je v prvi vrsti povezan s staranjem, nanj pa vplivajo tudi dedni dejavniki, dejavniki okolja in razvade kot sta kajenje ter uživanje alkohola. Edina rešitev, ki povrne vid, je operacija sive mrene. Pri tej zamotnjeno očesno lečo nadomestimo z umetno. Gre za kratek ambulantni poseg, ki ga pogosto izvedemo na obeh očeh hkrati. Z operacijo sive mrene praktično čez noč spet povrnemo vid.

Kakšen bo vid po operaciji sive mrene, je odvisno od zdravstvenega stanja očesa, pa tudi od leče, ki jo vstavimo v oko. Očesne leče za operacijo sive mrene se uporabljajo že od sredine prejšnjega stoletja. V več kot sedemdesetih letih razvoja so se izjemno izpopolnile po obliki, materialih izdelave in optičnih lastnostih. Sedaj so za operacijo sive mrene na voljo mnoge različne leče. Izbira leče pomembno vpliva na to, kakšen bo vid po operaciji. Vsaka leča ni primerna za vsako oko. O tem, katera leča bo za nekoga prava, odločajo tudi osebne potrebe in pričakovanja, povezana z vidom po operaciji sive mrene.

Pred pregledom za sivo mreno in posvetom o operaciji se je dobro seznaniti z možnostmi izbire leče. Pogovor z zdravnikom in razumevanje pojasnil bosta lažja, odločitev o izbiri leče pa preprostejša. Ločimo tri skupine očesnih leč za operacijo sive mrene. To so najpomembnejše razlike med njimi:

  1. Enožariščne leče se smatrajo kot standardne leče. S takšno lečo po operaciji ostro vidimo na daljavo, za bližinski vid in delo na računalniku pa so potrebna očala.   

  2. Leče s podaljšanim žariščem zagotavljajo poleg ostrega vida na daljavo tudi dobro vidno ostrino na srednje razdalje. S takšno lečo brez očal dobro vidimo pri delu na računalniku. Mnogi se za to lečo odločijo tudi, ker z njo brez očal dobro vidijo na armaturo med vožnjo.   

  3. Multifokalne leče zbirajo svetlobo na treh žariščnih razdaljah in na ta način zagotavljajo dobro vidno ostrino brez očal na bližino, srednje razdalje in daljavo. Po izbiri takšne leče lahko brez očal beremo in opravljamo vsa bližinska dela, ki zahtevajo dober vid.

V Moreli smo za paciente s sivo mreno pripravili priročnik. V njem so zbrane vse informacije in praktični napotki, povezani z operacijo. Predstavljene so možnosti izbire leče ter pojasnjene razlike med njimi.

Vsem, ki se odločajo za operacijo sive mrene, svetujemo, da rešijo kratek spletni test, ki pomaga pri izbiri leče. Z njim boste lažje razumeli, katera leča bi bila primerna za vas in kakšen vid lahko po operaciji sive mrene pričakujete. Kakšen bo vid po operaciji sive mrene, je odvisno od zdravstvenega stanja očesa, pa tudi od leče, ki jo vstavimo v oko.