Nazaj

Izvedba operacije sive mrene pojasnjena v 7 korakih

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

23813 min06. 04. 2022

pred posegom

So vam povedali, da se vaš vid slabša zaradi sive mrene in vam predlagali operacijo? Mnogi si težko predstavljajo, kako izgleda operacija in kaj pričakovati na dan posega. Strah pred neznanim je lahko celo razlog za odlašanje z odločitvijo za poseg, ki povrne vid. A kot običajno je strah odveč.

Operacija sive mrene je eden najbolj rutinskih in varnih posegov, s katerim lahko praktično čez noč povrnemo vid in vam povsem spremenimo kakovost življena. Naenkrat podobe okoli vas ne bodo več sive in zamegljene ter branje težavno tudi z očali. Svet bo po operaciji spet barvit in podobe jasne. Spoznajte na preprost način predstavljene korake izvedbe operacije sive mrene in se znebite strahu pred neznanim. Pojasnila zdravnika pred in tudi med posegom vam bodo razumljivejša in odločitev za poseg lažja.

Operacija sive mrene je ambulantni poseg, kar pomeni, da se ga opravi v enem dnevu brez sprejema v bolnišnico. Skupaj s sprejemom in pripravo medicinske dokumentacije ter z odpustom se v ambulanti zadržite dve ali tri ure. Sama operacija traja le kakšnih 15 do 30 minut, odvisno od zahtevnosti posega. Po administrativnem sprejemu za operacijo sive mrene je to 7 korakov, ki sledijo do uspešnega zaključka posega in odhoda v spremstvu domov:

  1. Anestezija in čiščenje očesa – Še pred sprejemom v operacijski prostor vam medicinska sestra pomaga nadeti zaščitni plašč, kapico in prekrivala za čevlje. V oko vam nekajkrat vkapa kapljice lokalnega anestetika in zdravila za širitev zenice. Običajno je potrebno počakati 15 do 30 minut, da se zenica povsem razširi, kar je nujno za izvedbo operacije. Anestetične kapljice oko naredijo neobčutljivo za bolečino in dotik, operacija je tako povsem neboleča. Sledi sprejem v operacijski prostor, kjer vam pomagamo, da se udobno namestite na operacijsko mizo. Zdravnik kožo okolice očesa očisti najprej z vodo in zatem s posebno antiseptično raztopino. Sledi namestitev sterilnega papirnega prekrivala, ki razmeji in sterilno zaščiti predel očesa, na katerem bomo izvedli poseg.

  2. Rez v roženico – Tako zdravnik prične operacijo. Za izvedbo reza uporabi zelo droben diamantni nož premera le približno 2 milimetra. Rez naredi na skrajnem robu roženice, tam kjer prehaja v očesno beločnico, torej na meji med prozornim in belim delom očesnega zrkla. 

  3. Odprtje lečne ovojnice – Skozi droben rez zdravnik sprednji očesni del napolni s posebno fiziološko raztopino, kar zagotavlja ustrezno razprtost in prostor v sprednjem delu očesa ter obenem tudi izpira notranjost očesa. Temu sledi izrez oziroma odprtje sprednjega dela lečne ovojnice, ki obdaja očesno lečo.

  4. Odstranitev leče – Sledi odstranitev očesne leče, pri čemer si zdravnik pomaga s posebnim ultrazvočnim disektorjem. Lečo s tem inštrumentom razcepi na drobne delce, ki jih posesa iz očesa.   

  5. Vstavitev nove leče – V izpraznjeno lečno ovojnico kirurg potisne z injektorjem skozi odprtinico v roženici novo lečo. V notranjosti očesa jo razvije in optimalno namesti.

  6. Izpiranje očesa – Poseg se zaključi s kratkim izpiranjem sprednjega dela očesa, da se odstrani še vse morebitne proste delce odstranjene leče in viskozno raztopino, ki se jo uporablja za boljšo preglednost med izvedbo posega. Drobne ranice na mestu reza v roženico zaradi majhnosti ni potrebno šivati in se zaceli sama.

  7. Kratek postanek v čakalnici – Po končanem posegu vam zdravnik in sestra pomagata, da se posedete. Sestra vas pospremi v čakalnico, kjer še malo posedite, še enkrat vam ponovi vsa navodila glede jemanja zdravil po operaciji in vam preda vso vašo medicinsko dokumentacijo skupaj s pisnimi navodili za okrevanje po posegu.

To je 7 korakov, preko katerih vas popelje zdravnik in medicinsko osebje na dan operacije sive mrene. Zatem vas čaka le še kontrolni pregled dan po operaciji, ko lahko že pričakujete opazno izboljšanje vašega vida.