Nazaj

7 simptomov pri katerih lahko posumite, da imate sivo mreno

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

46311-2 min12. 01. 2021

nasvetipred posegom

Imate občutek, da se vaš vid slabša? Se vam dioptrija spreminja pa kljub novim očalom ne vidite dobro? To so lahko zgodnji znaki sive mrene. Gre za eno pogostejših očesnih obolenj odrasle dobe. Označuje ga pojav motnjave v očesni leči, ki z napredovanjem bolezni vedno bolj kvari vid.

Razvoj sive mrene in slabšanje vida pri večini napredujeta počasi. Če opazite katerega od sedmih opisanih simptomov sive mrene, naj bo vaš naslednji korak obisk okulista. Z operacijo sive mrene je možno trajno izboljšati vid ter se obenem tudi za vedno osvoboditi očal.

  1. Občutek meglice v vidu: Motnjava v očesni leči ustvarja občutek meglenega in neostrega vida. Očala težave ne odpravijo. 

  2. Slabši vid ponoči: Pacienti to pogosto opazijo, ko zaradi slabšanja vida vedno težje vozijo ponoči. Če opazite takšne težave, se izogibajte vožnji ponoči. Raziskave so pokazale, da je tveganje za prometne nesreče pri voznikih s sivo mreno povečano.

  3. Občutljivost na svetlobo: Najpogostejši znak preobčutljivosti na svetlobo je pojav neprijetnega občutka bleščanja pri opazovanju izvorov umetne svetlobe. Z napredovanjem bolezni lahko postane moteča tudi običajna dnevna svetloba. 

  4. Sij okoli svetlobnih virov: Pri tem optičnem pojavu gre za obroč svetlobe, ki obdaja kot sij vse izvore svetlobe. Nastane zaradi nepravilnega uklanjanja svetlobe na motnjavi v očesni leči. Ta pojav dodatno moti nočni vid.

  5. Spreminjanje dioptrije: Zaradi sprememb v leči med napredovanjem sive mrene se pogosto dioptrija hitro spreminja. Zaradi spreminjanja plus dioptrije v minus, se lahko prehodno celo izboljša vid na bližino. Predpis novih očal vida bistveno ne izboljša. 

  6. Rumenkasta slika: Siva mrena povzroči tudi spremembo barve očesne leče. Ta ni več povsem prozorna, ampak postane rumenkasto ali rjavo obarvana. Posledica je spremenjeno zaznavanje barv, ki niso več tako žive in imajo rumenkast ton.

  7. Pojav dvojne slike: Pojav dvojnega vida je lahko eden izmed znakov sive mrene. Gre za nespecifični znak, ki je lahko tudi posledica drugih očesnih ali nevroloških obolenj. V vsakem primeru je ob pojavu dvojnega vida nujen obisk zdravnika in hitra razjasnitev