Nazaj

7 razlogov za nastanek sive mrene

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

19782 min27. 10. 2020

pred posegom

Siva mrena je v starosti najpogostejši vzrok za slab vid. Prvi znaki so slabši vid ponoči, občutek bleščanja, slabša vidna ostrina, občutek meglenega vida in težave pri branju brez dobre osvetlitve. Z operacijo, pri kateri zamotnjeno očesno lečo nadomestimo z umetno, lahko uspešno povrnemo vid.

Kot pri mnogih boleznih tudi pri nastanku sive mrene velja, da gre za prepletanje dednih dejavnikov in vplivov okolja. Spoznajte sedem dejavnikov, ki najbolj vplivajo na nastanek sive mrene.

1 Visoka starost

Siva mrena je tipično obolenje starostnikov, saj verjetnost pojava sive mrene narašča s starostjo. K temu prispeva seštevanje vseh neželenih učinkov okolja, upadanje sposobnosti obnove tkiv, upočasnjevanje presnove in nabiranje nepravilnosti v naravni leči skozi leta življenja. To je dejavnik tveganja, na katerega ne moremo vplivati.

2 Prekomerna izpostavljenost UV žarkom 

Učinki izpostavljenosti UV žarkom se skozi leta seštevajo. Pogosto neposredno izpostavljanje oči močnemu soncu povečuje verjetnost nastanka sive mrene v starosti. Z nošenjem sončnih očal, še posebno na morju in v hribih, lahko to tveganje bistveno zmanjšamo.

3 Kajenje

Ta razvada močno zvečuje verjetnost nastanka sive mrene v starosti. Manjše tveganje za nastanek sive mrene nimajo le nekadilci, pač pa se tveganje zniža tudi pri kadilcih, ki prenehajo s kajenjem. Tudi, če kadite, ni prepozno, da se odvadite in tako nekaj naredite tudi za zdravje oči.

4 Sladkorna bolezen

Tveganje za nastanek sive mrene narašča z dolžino trajanja obolenja. Raziskave so pokazale, da se tveganje pri tej bolezni v povprečju podvoji. Glede na to, da je pogosta oblika sladkorne bolezni pogojena predvsem s prekomerno telesno težo in prehranjevanjem, lahko z zdravim načinom življenja pomembno zmanjšamo tveganje za nastanek vseh s to boleznijo povezanih zapletov – tudi sive mrene.

5 Debelost

Raziskave so pokazale, da imajo tisti, pri katerih telesna teža presega več kot 24 kg telesne teže, ki so jo imeli v starosti 20 let, povečano tveganje za nastanek sive mrene. Dejavnik tveganja, povezan s telesno težo, je tudi hitra sprememba teže za več kot 5 kg. To velja tudi za hitro izgubo telesne teže.

6 Visok krvni tlak

Gre za kronično obolenje, povezano s prekomerno telesno težo, nezdravo prehrano in pomanjkanjem fizične aktivnosti. Za bolezen je značilno povišanje mnogih biokemičnih vnetnih faktorjev, ki naj bi vplivali na razvoj zamotnitve očesne leče. Raziskave so pokazale, da se pri kronično povišanem krvnem tlaku tveganje za nastanek sive mrene zveča približno za 30 odstotkov.

7 Poškodbe očesa

Topi udarci v oko ali ostre poškodbe očesa lahko privedejo do nastanka sive mrene. Pred tem se lahko varujemo z dosledno uporabo zaščitnih očal pri delu, prav tako pri vseh športih. Pomembno je, da za zaščito oči uporabljamo kakovostna očala s polikarbonatnimi stekli, ki so odporna na udarce.