Nazaj

7 nasvetov za hitrejše okrevanje po operaciji sive mrene

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

42072 min22. 02. 2022

lečepo posegu

Operacija sive mrene je poseg, pri katerem skozi droben, le nekaj milimetrov velik rez odstranimo zamotnjeno očesno lečo, ki okvarja vid, ter na njeno mesto vstavimo umetno lečo. S posegom povrnemo vidno ostrino ter v primeru izbire nadstandardne leče hkrati odpravimo tudi dioptrijo za daljavo, bližino ter astigmatizem.

Okrevanje po operaciji sive mrene je razmeroma hitro. Naj vas ne skrbi, če je prve ure po posegu vid še zamegljen, vas moti bleščanje ali vidite izkrivljene podobe. Oko je lahko prehodno tudi pordelo. Pri večini se dober vid vzpostavi že prvi dan po posegu. Seveda pa vsak človek po posegu okreva drugače. Odvisno je tudi od stanja očesa in zahtevnosti posega, tako da lahko do povrnitve polne vidne ostrine traja tudi teden ali dva.

K hitrejšemu okrevanju brez zapletov lahko pomembno prispevate tudi sami. Ključno je, da se držite navodil po operaciji, ki vam jih da zdravnik. Pomemben del teh je redno vkapavanje zdravil v obliki očesnih kapljic, ki so nujna za preprečevanje bakterijske okužbe in dobro celjenje očesa. Pri tem ne pozabite tudi na vzdrževanje primerne vlažnosti očesne površine, kar najzanesljiveje dosežemo z vkapavanjem umetnih solz večkrat dnevno. Koristno je še, da se še čim bolj držite naslednjih nasvetov, kar bo zmanjšalo možnost zapletov in pomagalo, da bo povrnitev vida hitrejša.

  1. Ne vozite prvi dan po operaciji. Pri večini je vidna ostrina prvi dan po posegu že zadostna, da lahko vozijo, a to odsvetujemo. Dobro si je vzeti nekaj dni in oči manj obremenjevati ter se na nov vid postopno privaditi.

  2. Prve tedne po posegu se izogibajte dvigovanju težjih bremen in napornejšim fizičnim aktivnostim, saj to zvečuje očesni tlak in lahko negativno vpliva na celjenje in položaj umetne leče v očesu.

  3. Takoj po operaciji se ne pripogibajte ali odkašljujte, saj tudi to hipno zvišuje očesni tlak in lahko negativno vpliva na oko ter položaj leče.

  4. Previdno hodite dokler vid ni povsem oster, da se ne zaletite v vrata ali druge ovire, kar lahko v najslabšem primeru privede tudi do poškodbe očesa.

  5. Prvi teden ne plavajte, izogibajte se savnam in bazenom, ki predstavljajo večje tveganje za razvoj očesne okužbe in vnetja.

  6. Prve tedne po posegu oči ne izpostavljajte prahu, dimu, vetru in tudi intenzivnemu soncu, ker to oči draži in lahko sproži vnetje.   

  7. Pazite, da si oči po posegu ne manete, saj lahko z drgnjenjem poškodujete površino roženice ali v oko zanesete bakterije. To lahko oteži celjenje in okrevanje po posegu.