Nazaj

6 preiskav, s katerimi zagotovimo uspešno in varno operacijo sive mrene

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

14642-3 min10. 08. 2021

pred posegompregledi in preiskave

Kot pri vsakem kirurškem posegu tudi pri operaciji sive mrene obstajajo nekatera tveganja in možni zapleti. Slednji lahko negativno vplivajo na vid po operaciji. V skrajnem primeru lahko pride zaradi zapletov pri operaciji sive mrene tudi do izgube vida. Z dobrim načrtovanjem operacije lahko mnoge potencialne zaplete predvidimo in se jim ognemo. Natančen pregled oči pred operacijo omogoča razmeroma zanesljivo oceno pričakovanega rezultata operacije. Tako pacientu pred posegom lažje svetujemo glede izbire najprimernejše leče ter ga seznanimo, kaj lahko glede vida po operaciji sive mrene pričakuje. 

V nadaljevanju podrobneje predstavljam 6 preiskav, ki so v Moreli del vsakega pregleda pred operacijo sive mrene. Pri pogovoru z zdravnikom vam bo poznavanje teh pomagalo, da mu zastavite prava vprašanja. S pojasnili na slednja boste lažje sprejeli odločitev za operativni poseg. 

Meritev očesnega tlaka

Ta hitra in rutinska preiskava je del praktično vsakega očesnega pregleda. Pomembna je zato, ker zvišan očesni tlak prikrito povzroča trajno in napredujočo okvaro vida. S starostjo tveganje za to narašča. Povišan očesni tlak lahko vpliva tudi na izvedbo operacije sive mrene, zato je določitev očesnega tlaka pred operacijo nujna. 

Biomikroskopija roženice

To je pregled sprednjih delov očesa, ki zajema oceno roženice, torej sprednjega prozornega dela očesa, skozi katerega v oko prehaja svetloba, sprednjega očesnega prekata, ki leži neposredno za roženico, ter očesne leče. Morebitne predhodne poškodbe teh predelov ali bolezenske spremembe lahko vplivajo na izvedbo operativnega posega in tudi na vid po operaciji sive mrene. 

Pregled očesnega ozadja

To je del očesa, imenovan mrežnica, s katerim zaznavamo svetlobo. V starosti se neredko tudi na očesnem ozadju pojavljajo degenerativne in bolezenske spremembe. Te lahko, še posebej, če so v predelu rumene pege, pomembno omejujejo vidno ostrino, ki jo lahko dosežemo z operacijo sive mrene. Pregled očesnega ozadja izvede zdravnik s posebno lečo in mikroskopom pri razširjeni očesni zenici. Vid je zato po takšnem pregledu nekaj ur še dodatno zamegljen. 

OCT slikanje očesnega ozadja

Tudi to je preiskava, s katero pregledamo mrežnico na očesnem ozadju. Gre za posebno lasersko slikanje očesa, s katerim prikažemo tudi globlje sloje mrežnice. S preiskavo lahko odkrijemo bolezenske spremembe mrežnice, ki so ob vidnem pregledu očesnega ozadja prikrite.

Topografija roženice

To je slikanje površinske ukrivljenosti roženice. S preiskavo ugotavljamo prisotnost in obliko morebitnega astigmatizma roženice. Gre za refrakcijsko napako, ki povzroča nepravilno uklanjanje svetlobe na roženici in zmanjšuje vidno ostrino. Astigmatizem lahko z operacijo sive mrene odpravimo z izbiro torične leče, ki ima optiko oblikovano podobno kot očala s cilindrom. S takšno lečo lahko dodatno izboljšamo vidno ostrino po operaciji sive mrene.

Biometrija očesa

To je meritev, kjer z ultrazvokom izmerimo dolžino optične osi očesnega zrkla. Meritve te preiskave se uporabijo za preračun dioptrije očesne leče, ki jo vstavimo v oko pri operaciji sive mrene. Z natančno meritvijo zagotovimo z operacijo sive mrene dobro vidno ostrino na daljavo brez uporabe očal. V primeru, ko se pacient odloči za nadstandardno, multifokalno lečo, pa ta omogoči dobro vidno ostrino na vse razdalje, tudi na bližino. Tako se je možno z operacijo sive mrene obenem osvoboditi tudi očal za branje.