Nazaj

5 pomembnih odločitev pred operacijo sive mrene

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

15723-4 min02. 02. 2021

pred posegom

Ob pregledu za nova očala ste izvedeli, da je vzrok za slabšanje vašega vida siva mrena. Gre za zelo pogosto očesno obolenje povezano predvsem s staranjem. Z leti se pojavi pri več kot polovici ljudi. Na srečo lahko z majhno operacijo menjave očesne leče, vid učinkovito povrnemo. Preden pa se odločite za operacijo sive mrene, razmislite o teh petih odločitvah, ki so pred vami:

1. Kdaj opraviti operacijo?

Tradicionalno je veljalo, da je pravi čas za operacijo sive mrene takrat, ko le ta dozori in vidna ostrina znaša 70% ali manj. S sodobnejšimi operativnimi tehnikami in novimi lečami, ki omogočajo boljši vid, so se kriteriji za najprimernejši čas operacije spremenili. Siva mrena ne povzroča le upada vidne ostrine. V zgodnejših fazah bolezni se pojavlja občutek neprijetnega bleščanja, slabše zaznavanje barv, težja sta branje in vožnja ponoči. Z zgodnejšo odločitvijo za poseg je možno te težave odpraviti. Tako vas vid ne bo oviral pri vsakodnevnih aktivnostih in vas omejeval pri tem kar počnete najraje. Operacija v primeru kronične, zrele sive mrene je tudi zahtevnejša, saj je leča trša in jo težje odstranimo.

2. Katero vrsto operativnega posega izbrati?

Večino očesnih kirurgov izvaja operacije sive mrene ročno, s tako imenovano fako tehniko. Pri tem se z uporabo ultrazvoka očesno lečo utekočini in odstrani iz očesa, na njeno mesto pa vstavi umetno. Novejša operativna tehnika, ki se zaradi tehnološke zahtevnosti uporablja v specializiranih centrih z večjim številom operacij, je laserska odstranitev leče. Najpomembnejše korake posega pri tem izvede robotsko voden laser. Prednost laserske tehnike je manjši vpliv na okolne očesne dele, bolj precizna odstranitev leče ter natančnejša namestitev umetne leče glede na optično os očesa. Očesni kirurg, ki izvaja oba tipa operacij, vam bo ob pregledu pred operacijo lahko podrobneje pojasnil prednosti laserskega posega.

3. Kako izbrati pravo očesno lečo?

Izbira očesne leče je pomembna odločitev, ki jo morate sprejeti pred operacijo sive mrene. To bo odločalo kakšen bo vaš vid po operaciji. Klasične enožariščne leče zagotavljajo dobro vidno ostrino na daljavo. V primeru odločitve za to vrsto leče, boste za dober vid na bližino in srednje razdalje potrebovali očala. Novejše očesne leče omogočajo dobro vidno ostrino tudi na bližino. Takšne leče, so leče z razširjeno žariščno razdaljo. Primerne so zlasti za tiste, ki veliko delajo na računalnik in vozijo, saj omogočajo dober vid brez očal tudi na srednje razdalje. Druga skupina novejših leč, so multifokalne leče, ki ponujajo največji razpon vidne ostrine. Omogočajo dobro vidno ostrino na daljavo, pri delu z računalnikom in branju. Z izbiro takšne leče, se s posegom osvobodimo vseh očal. Dodatna možnost pri lečah je še, da z njimi popravimo astigmatizem. Gre za stanje nepravilne ukrivljenosti roženice, ki tudi zmanjšuje vidno ostrino. V tem primeru svetujemo odločitev za torično različico ene od predstavljenih skupin leč. Najlažje se boste za pravo lečo odločili ob posvetu z očesnim kirurgom ob pregledu za operacijo. Pri izbiri najprimernejše leče za vaš življenjski slog, si lahko pomagate s spletnim testom, ki ga najdete na spletni strani morela.si

4. Kako izbrati očesnega kirurga za operacijo? 

Gotovo najpomembnejša odločitev, ki jo boste sprejeli pred operacijo, je komu zaupati svoj vid. Od izkušenj očesnega kirurga in njegovega znanja, bo odvisen nasvet glede izbire leče in tehnike operacije. Operacija sive mrene je precizen mikrokirurški poseg. Varnejši boste v rokah kirurga, ki opravi več sto operacij letno in uporablja pri tem najnovejšo tehnologije in vse vrste sodobnih leč. 

5. V kateri ustanovi boste opravili operacijo?

 Varnost in kakovost operacije pa ni odvisna le od kirurga. V veliki meri je tudi od ustanove, kjer opravite poseg. Na rezultat operacije vpliva urejenost celotne organizacije na način, ki zagotavlja najvišje standarde na področju varnosti in tehnološke opremljenosti. Kot pacient to lahko preverite na podlagi akreditacije ustanove. V Moreli smo akreditirani za očesne operacije s strani najuglednejše ameriške organizacije Joint Commision International. To je dokaz, da zagotavljamo pri oskrbi naših pacientov najvišje standarde kakovosti in varnosti.