Nazaj

3 Pomembne razlike med lasersko in klasično operacijo sive mrene

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

18022 min06. 07. 2021

pred posegom

Operacija sive je kratek poseg, kjer z menjavo zamotnjene očesne leče z umetno povrnemo vid. Več desetletij se je izvajala s klasično fakoemulzifikacijsko tehniko. Pri tej se uporablja poseben ročni instrument, s katerim okvarjeno lečo odstranimo z ultrazvočno energijo. To tehnologijo postopoma zamenjuje nova, robotsko vodena laserska tehnika odstranitve očesne leče. 

Nova tehnologija v kombinaciji s sodobnimi očesnimi lečami postavlja nove standarde kakovosti vida po operaciji sive mrene. Od operacije sive mrene lahko sedaj pričakujete več kot le to, da ponovno vidite. Sodobne tehnologije omogočajo, da z operacijo sive mrene izboljšamo ali povrnemo tudi vidno ostrino na blizu, odstranimo astigmatizem in izboljšamo kontrastnost vida. Po operaciji sive mrene tako ni več potreben predpis očal za branje.  

Spoznajte tri razlike med lasersko in klasično operacijo sive mrene, ki lahko pomembno vplivajo na kakovost vašega vida.

  1. Laser omogoča odstranitev leče z manjšim sproščanjem energije. Z napredovanjem sive mrene postaja očesna leča bolj trda. Operacija se izvede preko reza, ki ima premer le 2mm. Za odstranitev okvarjene očesne leče je potrebno lečo v očesu razcepiti na drobne koščke, ki jih nato s posebnim instrumentom posesamo iz očesa. Ultrazvočna energija je za razkosanje očesne leče manj učinkovita. Za odstranitev leče potrebujemo pri klasični tehniki zato več časa in energije. To je povezano s segrevanjem, spreminjanjem tlaka in s tresljaji v očesu. Iz teh razlogov lahko klasična tehnika povzroči neželene vplive na druge strukture očesa, še posebej na očesno ozadje in roženico. Laserska tehnologija omogoča, da okvarjeno očesno lečo odstranimo hitreje in z manj vplivi na oko. Slednje prispeva tudi k hitrejšemu okrevanju vidne ostrine po posegu. 

  2. Robotsko vodeni laser zagotavlja do 10x večjo preciznost reza v roženico. Natančno izveden rez v roženico zagotavlja optimalnejši položaj reza ter zmanjšuje tveganje za slabše tesnjenje reza po operaciji.  

  3. Lasersko pripravljeno ležišče za umetno lečo zagotavlja natančnejšo lego in rotacijo leče v optični osi ter osi astigmatizma. To zvečuje kontrastnost vida in vidno ostrino. Ta prednost pride do izraza še posebej pri sodobnih multifokalnih lečah in lečah z razširjenim fokusom. To so leče, ki imajo kompleksnejšo optiko in zagotavljajo večji razpon dobre vidne ostrine pri gledanju na različne razdalje. Pri teh lečah je za optimalni rezultat bistveno, da so nameščene natančno v optični osi očesa.