21. julij, 2020
Kako zmanjšati tveganje za sivo mreno?

Siva mrena je najpogostejši vzrok slabšanja vida v starosti. Tako pogost, da skoraj vsak pozna koga, ki ima zaradi sive mrene okvarjen vid.

Razkrivamo 5 preprostih ukrepov, s katerimi boste zmanjšali tveganje za razvoj sive mrene.

1. Ne kadite

Več raziskav je potrdilo večje tveganje za razvoj očesnih bolezni, tudi sive mrene, pri kadilcih. Še pomembnejši je podatek, da lahko s prenehanjem kajenja pri začetni sivi mreni zaustavimo ali upočasnimo napredovanje bolezni. Nikoli torej ni prepozno prenehati s kajenjem.

2. Uživajte čim manj alkohola

Prekomerno uživanje alkohola dokazano povečuje tveganje za razvoj sive mrene. Pri uživanju alkohola bodite čim bolj zmerni.

3. Skrbite za redno gibanje

Bolezni, kot so zvišan krvni tlak in povišan krvni sladkor prav tako povečujejo tveganje za razvoj sive mrene. Redna telesna aktivnost in skrb za primerno telesno težo zmanjšujejo tveganja za ta obolenja in sivo mreno.

4. Zdravo se prehranjujte

Raziskave dokazujejo, da tveganje za razvoj sive mrene zmanjšamo z zadostnim vnosom Vitamina C in E, luteina ter zeaksantina. Te snovi se nahajajo v zelenjavi kot sta špinača in ohrovt pa tudi v drugi sveži zelenjavi in sadju.

5. Zaščitite oči pred UV žarki

Tako kot vse dele očesa, lahko UV žarki poškodujejo tudi naravno očesno lečo in v njej povzročajo zamotnitve ter spodbujajo razvoj sive mrene. Zato je za prevencijo sive mrene zelo pomembna zaščita oči s sončnimi očali.


Za konec še zanimivost, ki mnogimi ni poznana. Ob operaciji dioptrije z lečo se siva mrena ne more razviti, saj starostno spremenjeno očesno lečo nadomestimo z umetno očesno lečo. Operacija dioptrije z lečo ne povrne le polne vidne ostrine pri gledanju na bližino in daljavo, prepreči tudi kasnejšo okvaro vida zaradi sive mrene.