Nazaj

Zakaj je Femto LASIK najpogosteje izbrana laserska operacija dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

18442-3 min19. 10. 2021

ilasiklaserska

Laserska operacija dioptrije je dobro poznana in zelo razširjenja rešitev za izboljšanje vida. Omogoča hitro in zanesljivo odpravo vseh oblik dioptrije in astigmatizma. S kratkim posegom je mogoče zaživeti brez očal in praktično na novo spregledati.   

Ob zbiranju informacij o laserski operaciji dioptrije hitro naletimo na različne tehnike in težko razumljive razlage razlik in prednosti posameznih vrst laserskih posegov. Po pogostosti in številu izvedenih operacij je brez dvoma na prvem mestu tehnika Femto LASIK. Podatek sam po sebi govori o tem, da ima ta oblika laserske operacije dioptrije največ prednosti in je obenem primerna za najširšo skupino ljudi. Spoznajte glavne prednosti tehnike Femto LASIK, zaradi katerih jo očesni kirurgi najpogosteje priporočajo kot prvo izbiro za odpravo dioptrije:  

1 Takoj viden rezultat z novo vidno ostrino

V nasprotju s površinskimi tehnikami PRK, Epilasik ali Trans Epi PRK, pri katerih je okrevanje vidne ostrine zelo postopno, je rezultat korekcije dioptrije pri Femto LASIK tehniki viden praktično takoj. Po operaciji ni potrebno posebno okrevanje in že naslednji dan po posegu lahko pričnemo praktično z vsemi aktivnostmi in delom.   

2 Povsem neboleč postopek

Za razliko od nekaterih drugih laserskih tehnik, kjer se tudi v obdobju okrevanja pojavljajo bolečine in neprijeten občutek draženja, pri tehniki Femto LASIK tega ni. Po posegu zato ni treba jemati protibolečinskih zdravil ali si vkapavati analgetične kapljice.   

3 Primerna za odpravo kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma

Tehnika Femto LASIK omogoča odpravo vseh oblik dioptrije in astigmatizma. V veliko večji meri kot druge laserske tehnike omogoča tudi odstranjevanje visokih stopenj kratkovidnosti in daljnovidnosti.   

4 Dolgoročno stabilni rezultati korekcije

Celjenje roženice po laserski operaciji Femto LASIK je bolj predvidljivo v primerjavi s površinskimi tehnikami PRK, Epilasik ali Trans Epi PRK. To zagotavlja visoko stopnjo natančnosti odprave dioptrije s tehniko Femto LASIK. Dolgoročni rezultati korekcije dioptrije s to tehniko so stabilni in možnost kasnejšega pojava dioptrije zelo majhna.   

5 Preprosta možnost dodatne korekcije

V primerjavi s tehnikami SMILE, PRK ali epilasik je možnost dodatne kasnejše laserske korekcije dioptrije v primeru manjše zaostale dioptrije ali ponovno nastale dioptrije pri tehniki Femto LASIK veliko enostavnejša. Reženj roženice lahko tudi čez čas s posebno mikrokirurško tehniko privzdignemo in z excimer laserjem odstranimo dodatno dioptrijo brez negativnega vpliva na roženico.  

6 Najvišja stopnja varnosti posega

Tradicionalno so bili možni zapleti in tveganja pri tehniki LASIK povezani z rezom v roženico, ki smo ga izvedli z mehanskim rezilom imenovanim mikrokeratom. Pri sodobni tehniki Femto LASIK se ta korak operacije izvede s posebnim femtosekundnim laserjem. Tak način je za oko veliko bolj nežen, ustvarjeni reženj pa zelo precizne oblike in se po izvedeni odpravi dioptrije stabilnejše prilega površini roženice. Tveganje za zaplete je pri tehniki Femto LASIK z visoko tehnološko opremo in izkušenostjo kirurga zmanjšano na minimum.   

7 Cenovna dostopnost

Pri upoštevanju razmerja med učinkom korekcije, varnostjo posega ter uporabljeno tehnologijo, ponuja tehnika Femto LASIK optimalno razmerje med kakovostjo in ceno. Tudi to je eden od pomembnih razlogov, zakaj se na koncu za to tehniko odloči največ pacientov.   

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.