Nazaj

Za koga je najcenejša laserska operacija dioptrije najboljša izbira

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

17132-3 min04. 01. 2022

laserskaprk

Mnogim, ki jih očala ali kontaktne leče ovirajo in dnevno opominjajo, da ne vidijo dobro, lahko z lasersko operacijo dioptrije pomagamo, da spet spregledajo. Če ste o tem posegu že razmišljali ali prebirali, ste verjetno naleteli na dilemo, katero vrsto laserske operacije izbrati. Različna poimenovanja istih ali podobnih posegov izbiro le še otežujejo. V resnici različnih možnosti ni tako veliko in z razumljivim strokovnim nasvetom zdravnika odločitev za najprimernejšo tehniko laserske operacije navadno ni težka.  

V osnovi obstajajo tri skupine laserskih tehnik, ki se razlikujejo po tem, na katerem delu roženice z laserjem odstranjujemo tkivo, in deloma tudi po načinu predhodne priprave roženice. Pri tehniki PRK, imenovani tudi LASEK, gre za površinsko preoblikovanje roženice. V primeru najbolj razširjene tehnike Femto LASIK gre za preoblikovanje roženice v njenem srednjem sloju. Tretja oblika je tehnika SMILE, kjer tkivo prav tako odstranjujemo v srednjem sloju roženice, a pri tem ne ustvarimo režnja roženice.   

Vsaka od tehnik ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, ki jih upoštevamo, ko izbiramo za posameznika najprimernejšo metodo laserske operacije. Pogosto velja, da sta najboljša izbira novejši, tehnološko bolj dovršeni in zato tudi dražji tehniki Femto LASIK oziroma SMILE. A vedno to ne drži in je cenejša ter enostavnejša tehnika PRK ali LASEK boljša izbira. To so primeri, ko je cenejša metoda laserske operacije boljša izbira:   

Tanka roženica

Debelina roženice zelo variira. Pri operaciji dioptrije z laserjem med preoblikovanjem roženice odstranimo nekaj tkiva. Za vse s tanjšo roženico, še posebej kadar odstranjujemo visoko dioptrijo, so površinske tehnike kot je PRK ali LASEK bolj primerne. Površinske tehnike omogočajo, da ohranimo večjo debelino roženice in jo tako manj oslabimo.   

Nizka dioptrija

Neredko se za lasersko odpravo dioptrije odločajo tudi pacienti z dioptrijo manj od ena. Tudi takšna dioptrija, pa čeprav razmeroma majhna, zelo zmanjšuje kakovost vida, zato je operacija smiselna. Pri odstranjevanju majhnih dioptrij so površinske tehnike zaradi manjše invazivnosti in preprostosti izvedbe primernejše in dajo enake rezultate glede vidne ostrine.   

Nepravilni astigmatizem

Vse tehnike laserske odprave dioptrije omogočajo tudi odstranitev astigmatizma, torej nepravilnosti, ki je posledica dodatne, cilindrične ukrivljenosti roženice. Problem so nepravilni astigmatizmi, torej vzdolžne ukrivljenosti roženice z nepravilno osjo. Te lahko predstavljajo predstopnjo keratokonusa, obolenja roženice, kjer se le-ta mestoma oslabi in izboči. Takšno obolenje lahko povzroči trajno poslabšanje vidne ostrine. V primeru nepravilnega astigmatizma je kljub zadostni debelini roženice zato pogosto primernejša izbira tehnika PRK ali LASEK, ki ohrani togost in stabilnost roženice.   

Najnovejša različica površinske laserske odprave dioptrije je tehnika TransEpi PRK. Ta oblika laserske odprave dioptrije ohranja vse prednosti povrhnjih tehnik laserskega preoblikovanja roženice, obenem pa je nežnejša za oko in pooperativno zagotavlja hitrejše okrevanje vidne ostrine. Pri njej za odstranjevanje povrhnjega epitelnega sloja celic ne uporabimo alkoholne raztopine, pač pa celoten postopek skupaj s preoblikovanjem roženice izvedemo lasersko, brez dotikanja očesa.   

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.