Nazaj

TransEpi PRK – brezstična laserska odprava dioptrije

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

20032 min12. 07. 2022

laserskaprk

Laserska operacija dioptrije omogoča trajno odpravo kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma. S posegom povrnemo odlično vidno ostrino na daljavo in odpravimo odvisnost od očal in kontaktnih leč.

Tako laserji za odpravo dioptrije kot operativne tehnike so se v več kot štirih desetletjih od pričetka izvajanja teh posegov izjemno izpopolnili. Rezultati laserskih operacij dioptrije so dolgoročno stabilni, posegi pa glede natančnosti korekcije zelo zanesljivi. Novejše operativne tehnike so za oko tudi nežnejše in omogočajo hitrejše okrevanje.

Največji napredek pri metodah laserske korekcije dioptrije je gotovo pomenil razvoj tehnike Lasik. Lasersko glajenje tkiva se je pri tej metodi premaknilo s površine roženice v njen srednji sloj roženice. Ta omogoča korekcijo višjih stopenj dioptrije, predvsem pa hitrejše okrevanje in vzpostavitev polne vidne ostrine. Pomembno izboljšavo je prinesla tudi uvedba Femtosekundnega laserja s tehniko Femto LASIK. Ta je še skrajšala izvedbo posega ter naredila postopek izvedbe za oko nežnejši.

Kljub temu, da je tehnika PRK najstarejša od vseh metod laserske odprave dioptrije, je zaradi nekaterih prednosti ohranila svojo uporabnost vse do danes. Je posebej primerna za vse s tanjšo roženico, nepravilnim astigmatizmom ali strmo ukrivljenostjo roženice. Pri nekaterih oblikah roženice, zlasti pri nižjih in srednjih stopnjah dioptrije, je zato metoda PRK še vedno najboljša izbira. Tudi pri metodi PRK, kjer gre za površinsko lasersko glajenje roženice, se je v desetletjih izvajanja posegov operativna tehnika zelo izpopolnila. Pri klasični tehniki PRK se je epitelni sloj celic pred delovanjem laserja odstranjeval mehanično z drgnjenjem očesne površine. Kasneje se je pojavila metoda EpiLASEK, kjer se za odstranjevanje epitelnega sloja uporablja alkoholna raztopina. Razmeroma nova je površinska tehnika TransEpi PRK. Gre za metodo, pri kateri kar z laserjem odstranimo sloj epitelnih celic, ki prekriva površino roženice.

Izvedbo TransEpi PRK tehnike omogoča najnovejša generacija Excimer laserjev. S posebnim protokolom laserskega glajenja, ki upošteva debelino epitelnega sloja, pri tej tehniki povsem brez dotika očesa odstranimo dioptrijo in morebitni astigmatizem. Poseg je bliskovito kratek, saj delovanje laserja zaradi njegove velike hitrosti traja le nekaj sekund. Prvi del impulzov laserja je namenjen odstranitvi epitela, v drugem koraku pa laser enakomerno zgladi stromo roženice in trajno odpravi dioptrijo.

Zaradi brezstičnosti je TransEpi PRK metoda laserske odprave dioptrije do očesa najnežnejša. Enako kot pri drugih oblikah tehnike PRK je potrebno za zaščito očesne površine prve dni po operaciji nositi terapevtsko kontaktno lečo. To odstranimo četrti dan po posegu, ko je epitelni sloj celic že obnovljen in spet varuje površino roženice.

Vsi, ki ste čakali na rešitev povsem brezstične in očesu najbolj nežne rešitve za odpravo dioptrije, imate z metodo TransEpi PRK priložnost za povrnitev vidne ostrine. Tako se boste za vedno osvobodili motečih očal ali kontaktnih leč.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.