Nazaj

To so razlike med operacijo starostne dioptrije z laserjem ali lečo

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

20903 min22. 04. 2021

laserskalečestarostna

Če ste starejši od 45 let in opažate, da težje prebirate droben tekst ob slabi osvetlitvi, se že soočate s prvimi znaki starostne dioptrije. Ta težava z leti ujame vsakogar. Je posledica starostnega spreminjanja očesne leče, ki se vedno težje prilagaja gledanju na bližino. Sčasoma težave napredujejo do te mere, da potrebujemo bralna očala.  

Z operacijo dioptrije lahko rešimo tudi to težavo. Za razliko od običajne kratkovidnosti in daljnovidnosti, ki jih odpravimo le z lasersko operacijo, lahko pri odpravi starostne dioptrije izbiramo med lasersko operacijo ali operacijo z lečo. Mnogim se zdi na prvi pogled rešitev z lasersko operacijo privlačnejša. V resnici ima vsaka operacija določene prednosti in pomanjkljivosti, zato je pomembno, da izberemo tisto, ki je prava za potrebe in pričakovanja posameznika. Spoznajte glavne razlike med obema operacijama in dejavnike, ki vplivajo na izbiro najprimernejše metode za odpravo starostne dioptrije. 

1 Starost ob posegu

Starostna dioptrija z leti narašča, saj se naravna leča vedno manj lahko prilagaja gledanju na bližino. Posledično potrebujemo za bližinski vid očala z vedno višjo plus dioptrijo. Laserska operacija starostne dioptrije supracor lahko zagotovi dober bližinski vid pri začetni do zmerni starostni dioptriji. Je primernejša rešitev za starostno obdobje med 45 in 60 letom. Operacija dioptrije z lečo omogoča odpravo tudi višjih stopenj starostne dioptrije in je primerna za vse starosti.  

2 Pričakovanja in potrebe glede vida

Lasersko operacijo starostne dioptrije izvedemo vedno le na enem očesu. Lasersko preoblikovanje roženice za boljši bližinski vid nekoliko poslabša vidno ostrino na daljavo. V primeru laserske operacije vedno ustvarimo tako imenovan bližinski monovid. To pomeni, da vzpostavimo dobro vidno ostrino za bližino le na enem očesu. Na drugem očesu se odstrani morebitna običajna dioptrija in astigmatizem, kar zagotovi dobro vidno ostrino na daljavo in srednje razdalje. Po laserski operaciji starostne dioptrije je tako potrebno določeno privajanje, na boljši bližinski vid na enem očesu in boljši vid na daljavo na drugem. Običajno to ne dela težav, saj se tudi sicer pri večini ljudi prisotna neka razlika v vidni ostrini med očesoma. V primeru operacije dioptrije z lečo vzpostavimo dober bližinski vid na obeh očesih. Tudi ta operacija pa zahteva določeno privajanje. Po operaciji se mnogim prehodno pojavlja občutek bleščanja pri umetni svetlobi ponoči. Pri bližinskem vidu se je nekoliko potrebno privaditi, da gledamo na razdaljo pri kateri vidimo najbolj ostro. 

3 Vrsta in stopnja dioptrije

Na rezultat operacije in tudi na zadovoljstvo z vidno ostrino po operacijo vpliva spremljajoča dioptrija pred posegom. Za tiste, ki nimajo nobene dioptrije ali pa imajo poleg začetne starostne dioptrije tudi kratkovidnost, bo primernejša laserska operacija starostne dioptrije. Zaradi že predhodno manj ostrega vida na daljavo, ki je poslediva kratkovidnosti, ne bodo opazili, da lasersko glajenje roženice za boljši bližinski vid nekoliko poslabša vidno ostrino na daljavo. Za tiste, ki imajo poleg starostne daljnovidnosti še plus dioptrijo bo primernejša operacija dioptrije z lečo. Obe operaciji pa lahko uspešno odpravita obenem še morebiti prisoten astigmatizem. 

4 Tveganje za razvoj sive mrene

Siva mrena je obolenje naravne očesne leče, do katerega prihaja v starosti. Očesna leča se pri tem zamotni in vid postopoma postaja vedno manj oster, zaznavanje barv pa slabše. Na tveganje za razvoj sive mrene poleg starosti vpliva tudi genska predispozicija. Pri starejših in vseh tistih, ki imajo starše s sivo mreno, ša tudi pri tistih z že ob pregledu vidnimi začetnimi motnjavami v leči, se je primerneje odločiti za operacijo starostne dioptrije z lečo. Ker pri tej operaciji očesno lečo odstranimo in jo nadomestimo z umetno, s tem posegom obnem tudi odpravimo možnost za kasnejši razvoj sive mrene.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.