Nazaj

Tako v Moreli izgleda skrb  za vid in zdravje oči  po operaciji dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

20602-3 min20. 05. 2021

laserskapo posegustarostna

Z operacijo dioptrije lahko praktično čez noč spregledate in zaživite svobodneje brez očal in leč. To pa ne pomeni, da za dober vid in zdravje oči ni več potrebno skrbeti. Prav tako ni nujno, da bo dober vid po operaciji tak tudi ostal.  

Z leti se vid spreminja, na očeh se pojavijo starostno pogojene, včasih tudi bolezenske spremembe. S preventivno skrbjo za oči in pravočasnim zdravljenjem, lahko v mnogih primerih preprečimo poslabšanje vida. Odločitev za operacijo dioptrije v Moreli razumemo  kot izkazano zaupanje za dolgoročno skrb za dober vid. Z uspešno operacijo dioptrije se za nas skrb za dober vid in zdravje vaših oči šele prične.   

Z operacijo dioptrije postanete del Moreline družbe supervidnikov. Tako ljubkovalno imenujemo vse, ki smo jim pomagali do boljšega vida. Osnova preventivne skrbi za dober vid so letne kontrole vida. Te so brezplačne in tudi mi poskrbimo, da nanje ne pozabite.  

V letno preventivno kontrolo vida po operaciji dioptrije so vključene naslednje preiskave: 

1 Meritev očesne dioptrije 

To je lahko prvi pokazatelj, da se z vidom nekaj dogaja. Posebno po laserski odpravi dioptrije lahko s to meritvijo ocenimo potrebo za morebitno dodatno lasersko korekcijo.  

2 Določitev vidne ostrine

S to preiskavo ugotavljamo funkcijo celotnega očesa. Na slabšanje vidne ostrine lahko vplivajo tako spremembe na roženici kot tudi v očesni leči ali na očesnem ozadju. Ta preiskava nam omogoča zgodnje odkrivanje morebitnih  bolezenskih sprememb na očesu. Posebno po operaciji dioptrije z lečo nam prva lahko  nakazuje nastanek motnjave v lečni ovojnici. Slednjo lahko uspešno ostranimo z majhnim dodatnim laserskim posegom. 

3 Kontrola očesnega tlaka

Povišanega očesnega tlaka sami ne moremo zaznati. Pojavi se lahko kot reakcija na nekatera zdravila, po 40. letu starosti pa pogosteje tudi spontano, brez zunanjega razloga. Kronično zvišanje očesnega tlaka okvarja očesno ozadje in lahko privede to nastanka trajne in nepopravljive okvare vida. S pravočasnim odkritjem in zdravljenjem lahko vid ohranimo neprizadet.  

4 Pregled debeline in ukrivljenosti roženice

Očesna roženica je prozorna, tanka struktura na sprednji strani očesa, preko katere v oko prehaja svetloba. Pri laserski operaciji jo na površini ali v srednjem sloju preoblikujemo in na ta način odpravimo dioptrijo. Pri  tistih s tanjšo roženico je pomembno, da spremljamo njeno debelino in obliko. Tako lahko nepravilno izbočenje roženice odkrijemo v zgodnji fazi, ko jo lahko tudi uspešno pozdravimo, ne da bi to vplivalo na vidno ostrino. 

5 Ocena bližinskega vida

Po 40. letu starosti se pri vseh ljudeh zaradi običajnih  procesov staranja prične zmanjševati sposobnost bližinskega vida. To velja tudi za vse, ki so imeli lasersko operacijo za odstranitev kratkovidnosti ali daljnovidnosti. Težavo slabšanja bližinskega vida se lahko odpravi z dodatnim laserskim posegom ali z operacijo dioptrije z lečo.  

 

V Moreli skrbimo, da po operaciji ob morebitnih težavah z vidom ne ostanete sami. Vedno boste imeli nekoga, ki vam bo znal pomagati in dati nasvet. Pričakovanja glede obsega skrbi in vključenih morebitnih dodatnih posegov za izboljšanje vida so različna. Poleg standardne preventivne skrbi ponujamo tudi dodatne nivoje oskrbe kot del plus in premium paketov operacije dioptrije. Ti vključujejo daljše obdobje sledenja z večjim številom kontrolnih pregledov, individualizacijo laserskega posega, morebitno kasnejšo dodatno korekcijo dioptrije ali lasersko odstranitev motnjave lečne ovojnice. Pomemben del pogovora z zdravnikom pred operacijo dioptrije je vedno tudi predstavitev vseh dodatnih možnosti oskrbe.  

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.