Nazaj

Pri kateri starosti je najboljši čas za lasersko operacijo dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

36212 min14. 12. 2021

laserskanasveti

Laserska operacija dioptrije je odlična rešitev za trajno izboljšanje vida na daljavo. S tem kratkim posegom lahko odpravimo kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Za dolgoročno stabilen rezultat korekcije vida je pomembno, da se dioptrija pred izvedbo posega ne spreminja ter da je roženica primerne debeline in zdrava. S pravočasno odločitvijo za lasersko operacijo lahko pričakujete vsaj dve desetletji brezhibnega vida in popolne svobode brez očal.  

Pri večini se težave s slabšim vidom zaradi dioptrije ali astigmatizma pojavijo v zgodnjih najstniških letih. Z odraščanjem dioptrija napreduje, spreminjati se navadno preneha šele v prvi polovici dvajsetih let. Ko se odločamo, kdaj je najprimernejši čas za operacijo dioptrije, je zato po eni strani smotrno, da s posegom ne hitimo in ga izvedemo, ko smo prepričani, da dioptrija več ne narašča in da se astigmatizem ne spreminja.  

Pri tehtanju o najprimernejši starosti za lasersko odpravo dioptrije pa je prav tako treba upoštevati dejstvo, da se z leti pri vsakemu zaradi staranja pojavi tudi starostna daljnovidnost. Zanjo so značilne druge vrste težav kot pri dioptriji v mladosti, kjer je problem predvsem slaba vidna ostrina na daljavo. Nekje okoli 45. leta starosti, ko se prične pojavljati starostna daljnovidnost, to prepoznamo po slabšanju vidne ostrine na bližino. Vzrok za to je, da se s staranjem očesna leča vedno težje prilagaja gledanju na bližino. Sčasoma zato vsak potrebuje bralna očala. Problema starostne dioptrije z laserjem ne moremo učinkovito odpraviti, lahko ga le nekoliko ublažimo. 

Primeren čas za lasersko odpravo dioptrije je torej od takrat, ko sta dioptrija in astigmatizem stabilna in se več ne spreminjata, pa do takrat, ko se pričnejo pojavljati prvi simptomi starostne dioptrije. Slednjo prepoznamo po težavah pri branju ob slabši osvetlitvi ter po slabšem bližinskem vidu, ki ga najprej opazimo zjutraj. V tej starosti je laserska operacija dioptrije v posebni obliki, prirejeni za dodatno izboljšanje bližinskega vida, sicer tudi možna, a za večino ne najprimernejša rešitev.  

Primerno starostno obdobje za lasersko operacijo dioptrije je tako za večino nekje med 20. in 45. letom starosti. Če upoštevamo, da je v zgodnjih dvajsetih letih pri nekaterih dioptrija še nestabilna in lahko narašča, je za večino najboljša starost za lasersko operacijo dioptrije nekje med 25. in 30. letom starosti. Pri tej starosti lahko pričakujete, da vsaj naslednjih dvajset let ne boste potrebovali nobenih očal. Tudi po 50. letu starosti lahko računate na odličen vid na daljavo, le za branje boste postopno, tako kot vsi, potrebovali bližinska očala. Seveda obstajajo tudi za to težavo učinkovite rešitve, kot je operacija dioptrije z lečo, a vam o tem ob dovolj zgodnji laserski operaciji dioptrije še ne bo treba razmišljati. 

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.