Nazaj

Preverite, če je laserska operacija dioptrije prava rešitev za vaš vid

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

10252-3 min30. 03. 2021

laserskapred posegom

Kdor ima dioptrijo ve, da očala in kontaktne leče niso vedno praktična rešitev. Vsak zase dobro pozna trenutke, ko ga najbolj motijo. Z lasersko operacijo dioptrije lahko mnogim z dioptrijo omogočimo svobodnejše življenje brez očal in kontaktnih leč.  

Velikokrat je najtežje narediti prvi korak na poti do boljšega vida. Mnogi s tem odlašajo, ker niso prepričani, da so primerni za tak poseg.  Če sanjate o tem, da bi zjutraj odprli oči in videli ostro, z naslednjimi vprašanji preverite, če bi lahko bila laserska operacija dioptrije prava rešitev za vaš boljši vid. 

Kako stabilna je vaša dioptrija? – Pri večini se dioptrija pojavi v najstniških letih. Pogosto narašča do zgodnje odrasle dobe, ko se ustali. Kot stabilna se dioptrija smatra, če se v zadnjem letu ni spremenila za več kot 0,25. Stabilna dioptrija je eden glavnih pogojev za lasersko operacijo dioptrije. Tako smo lahko prepričani, da bomo z lasersko operacijo zagotovili tudi dolgoročno dobro vidno ostrino.   

Je vaša vidna ostrina slaba na daljavo, na bližino pa vidite dobro? To pomeni, da še nimate težav s starostno dioptrijo, ki se prične pojavljati po 40. letu starosti. Z lasersko operacijo dioptrije lahko odpravimo plus in minus dioptrijo ter tudi astigmatizem in tako zagotovimo boljšo vidno ostrino na daljavo. Pri tistih, ki že imajo težave s starostno dioptrijo, je za dodatno izboljšanje bližinskega vida možno izvesti posebno obliko laserske operacije imenovano Supracor, ali pa vid na bližino in daljavo izboljšamo z operacijo dioptrije z lečo. 

Vas očala ovirajo pri delu, športu ali prostem času? Tudi to se je smiselno vprašati. Kogar ne in ima vid na daljavo še dovolj dober, da očala uporablja le občasno, ne bo veliko pridobil z operacijo dioptrije. To je sploh pogosto pri tistih z nizkimi dioptrijami do 0,5. 

Ste naveličani kontaktnih leč ali jih ne prenašate? Redna uporaba kontaktnih leč prinaša določeno skrb. Potrebno jih je pravilno shranjevati, skrbeti da imamo tekočino za shranjevanje in da leče redno menjamo. Nekateri kontaktne leče zaradi občutka tujka ali suhih oči tudi slabše prenašajo. Z lasersko operacijo dioptrije se lahko čez noč vseh teh težav znebite. Naenkrat lahko pozabite na vse skrbi povezane z njihovo uporabo. 

Imate težave z vnetji oči? Stalna uporaba kontaktnih leč lahko spodbuja pojav očesnih vnetij. V tem primeru stalno nihamo med uporabo očal in kontaktnih leč, se mučimo z vkapavanjem umetnih solz ter v nekaterih primerih tudi protivnetnih zdravil. Za tiste z bolj občutljivimi očmi, je laserska operacija dioptrije lahko prava odrešitev za težave s ponavljajočimi vnetji.  

Če ste pritrdilno odgovorili vsaj na prva tri vprašanja, obstaja velika verjetnost, da je laserska operacija dioptrije primerna rešitev za izboljšanje vaše vidne ostrine. Zdravnik vam bo to potrdil po opravljenem posvetu in meritvah. Te so najbolj zanesljiv način, da se prepričamo, da bo laserska operacija za vas varna in uspešna. 

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.