Nazaj

Premišljena izbira leče za operacijo dioptrije

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

20422-3 min18. 01. 2022

lečepred posegomstarostna

Operacija dioptrije z lečo je učinkovita rešitev, s katero lahko trajno odpravimo dioptrijo in izboljšamo vid na bližino in daljavo hkrati. Primerna je zlasti za tiste, ki se jim je že razvila starostna dioptrija in potrebujejo tudi bralna očala. To je manjši operativni poseg, kjer starostno spremenjeno očesno lečo nadomestimo z umetno. Njena optika je oblikovana tako, da uklanja svetlobo na način, ki povrne dober vid na bližino in daljavo.  

Na končni rezultat operacije in zadovoljstvo z vidom vplivajo tako izkušenost kirurga, strokovno svetovanje in nenazadnje tudi izbira prave leče. Pri slednji gre za pripomoček, ki bo v telesu ostal vse življenje in omogočal boljši pogled na svet. Razumljivo je, da mora biti leča takšna, da jo oko dobro sprejme, da pomaga ščititi vid, da se s časom ne spreminja, da ustvarja čim manj neželenih optičnih pojavov in da trajno zagotovi najboljši možni vid.   

Ponudba najrazličnejših očesnih leč na trgu je velika in stalno se pojavljajo nove. Proizvajalci med seboj tekmujejo tako po lastnostih leč, kot tudi po ceni in včasih tudi po težko preverljivih obljubah o boljših rezultatih vida. V Moreli z največjo mero skrbnosti tehtamo vključitev vsake nove leče v klinično uporabo. Pri tem se opiramo zlasti na preverljive podatke neodvisnih strokovnih raziskav ter dolgoročne rezultate uporabe leč. To je pet najpomembnejših dejstev, ki jih pretehtamo pri vsaki leči:  

1. Kakovost materiala, iz katerega je izdelana leča

Sodobne leče so izdelane večinoma iz prozornega akrilnega materiala, ki je obstojen in se s časom ne spreminja. Kljub temu so med proizvajalci majhne, a pomembne razlike med lastnostmi uporabljenega materiala. Kot najkakovostnejše so se v dolgoročnih študijah izkazale leče, izdelane iz hidrofobnega akrilnega materiala, ki je bolj obstojen in izziva tudi manj reakcij lečne ovojnice.   

2. Filter UV in modre svetlobe

Praktično vse očesne leče preprečujejo prehajanje UV svetlobe, kar je pomembno za zaščito očesnega ozadja. Nekatera novejša spoznanja nakazujejo tudi na možnost negativnega vpliva modre svetlobe, ki prihaja zlasti iz računalniških ekranov. Nekatere očesne leče imajo zato poleg UV filtra dodan tudi filter modre svetlobe, podobno kot imajo to stekla za računalniška očala.   

3. Dovršene optične lastnosti

Osnovni princip delovanja multifokalnih leč, ki jih uporabljamo za operacijo dioptrije, je praktično enak pri vseh lečah. A razlike so v finih detajlih izdelave lečne optike in posledično tudi v razponu razdalje, na kateri leča zagotavlja dobro vidno ostrino, pa tudi pri pojavnosti neželenega bleščanja.   

4. Izpopolnjen sistem za vstavljanje leče

Vse očesne leče se v oko vstavljajo zvite in s posebnim injektorjem. Tako jih lahko namestimo v oko skozi res drobno odprtinico premera približno dveh milimetrov. Dovršenost injektorskega sistema za vstavljanje leče igra pri tem pomembno vlogo in zmanjšuje tveganje za poškodbo leče ob vstavljanju.   

5. Število uporabljenih leč in dokumentirani dolgoročni rezultati

Za vsak medicinski vsadek velja, da je najboljši pokazatelj njegove varnosti in učinkovitosti šele dolgotrajna uporaba. Pri izbiri leč dajemo zato veliko prednost dolgoročno preverjenim, skozi razširjeno uporabo dokazano odličnim lečam.   

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.