Nazaj

Leče z razširjenim fokusom - dodatna možnost pri operaciji dioptrije z lečo

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

18432 min25. 02. 2021

lečestarostna

Slabšanje bližinskega vida je problem s katerim se med 40. in 50. letom starosti soočimo vsi. Prve težave opazimo pri branju ob slabi osvetlitvi in pri pregledovanju vsebin na telefonu, ki jih moramo povečevati. Nekaterim se pojavljajo glavoboli ter občutek utrujenosti oči. To so znaki starostne daljnovidnosti.  

Menjavanje med bralnimi očali in očali za daljavo hitro postane mučno. Progresivna očala zahtevajo privajanje, ukrivljajo sliko in so draga. Iskanje preprostejše rešitve za boljši vid je zato samoumeven korak. Trajna rešitev za težave starostne daljnovidnosti, je operacija dioptrije z lečo. Ta kratek in neboleč poseg, povrne vidno ostrino na bližino in daljavo. Z operacijo odpravimo vse oblike dioptrije, astigmatizem in starostno daljnovidnost.   

Multifokalne leče so med lečami, ki jih uporabimo za operacijo dioptrije, najbolj poznane. Imajo optiko, ki uklanja svetlobo v tri žariščne razdalje. Takšna leča omogoča dobro vidno ostrino za bližino, srednjo razdaljo in daljavo. Dober vid na srednjo razdaljo je posebej pomemben pri delu z računalnikom, med vožnjo za pogled na armaturo, tudi pri srečevanju ljudi in osebni komunikaciji. Multifokalna leča pa ima zaradi svojih lastnosti tudi nekatere omejitve in ni primerna za vsakogar. Ne moremo je uporabiti pri degenerativnih spremembah na očesnem ozadju. Zaradi možnosti motečih pojavov bleščanja, je manj primerna za tiste, ki veliko vozijo ponoči. Pojav nočnega bleščanja pri izpostavljenosti umetni svetlobi je sicer prehodne narave in pri večini s privajanjem v nekaj mesecih mine. 

Leče z razširjenim fokusom so nova možnost za odpravo starostne daljnovidnosti. Prednost teh leč pred multifokalnimi je, da ne povzročajo neželenih pojavov bleščanja. So tudi primerne za tiste, ki imajo slabši vid zaradi bolezni očesnega ozadja. Optika leč z razširjenim fokusom zagotovi odlično vidno ostrino zlasti na srednje razdalje in daljavo. V primerjavi z multifokalnimi lečami je pri teh lečah vidna ostrina za bližino nekoliko manjša. Večini to vseeno omogoča normalno branje, za droben tisk in pri pogojih slabše osvetlitve pa so potrebna bralna očala. Leča z razširjenim fokusom torej omogoča, da ste lahko pri večini pomembnih aktivnosti, kot so delo na računalniku, uporaba telefona, vožnja in nenazadnje tudi druženje, svobodnejši in ne potrebujete očal.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.