Nazaj

Kako operacija dioptrije z lečo izboljša bližinski vid

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

19362-3 min26. 05. 2022

lečestarostna

Starostna dioptrija v starosti med 40 in 50 let postopoma ujame vsakogar. Zaradi staranja očesne leče se postopno prične slabšati bližinski vid. Sprva to opazimo kot težave pri branju ob slabši osvetlitvi, zaradi naprezanja se pri tem lahko pojavlja tudi občutek utrujenosti oči. Z leti se težave stopnjujejo in zaradi slabšega bližinskega vida vsakdo enkrat potrebuje bralna očala. Ta rešitev za boljši bližinski vid je sicer preprosta, a za mnoge nepraktična. Bralna očala nas pogosto ovirajo, dodatna težava je, da jih je potrebno zaradi naraščanja starostne dioptrije na vsaki dve ali tri leta menjati. To je posebej velik problem za vse, ki imajo tudi dioptrijo za daljavo ali celo astigmatizem. V tem primeru potrebujejo dvojna očala ali draga progresivna očala. Obe rešitvi sta povezani z mnogimi omejitvami in stroški.

Operacija dioptrije je trajna rešitev za izboljšanje vida na bližino in daljavo. S tem posegom hkrati odpravimo starostno dioptrijo, kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Gre za operacijo, ki jo izvedemo v topični anesteziji, kar pomeni, da z očesnimi kapljicami naredimo oko neobčutljivo za bolečino. Poseg je enak operaciji sive mrene. Gre torej za menjavo starostno spremenjene očesne leče. V primeru sive mrene je ta zamotnjena in slabo prepušča svetlobo, pri starostni dioptriji pa je degenerativno okvarjena in nima več sposobnosti spreminjanja oblike ter s tem prilagajanja na gledanje na bližino in daljavo.

Odgovor, kako lahko s takšno operacijo menjave starostno okvarjene leče izboljšamo vid na bližino in daljavo, se skriva v leči. Očesne leče, ki jih uporabljamo za operacijo starostne dioptrije, imajo zelo dovršeno optiko, ki uklanja svetlobo, ki prehaja v oko pod različnimi koti. Na ta način leča zagotavlja, da se ostra slika na očesnem ozadju ustvari pri gledanju na bližino in daljavo. Z izbiro torične leče lahko v primeru astigmatizma še dodatno izboljšamo vidno ostrino.

Obstaja precej različnih tako imenovanih premium leč, katerih optične lastnosti omogočajo odpravo slabega vida na bližino in daljavo. Med njimi razlikujemo multifokalne oziroma trifokalne leče ter leče z razširjenim fokusom. S trifokalnimi lečami bolj izboljšamo bližinski vid, a imajo nekoliko več neželenih optičnih pojavov, kot sta bleščanje in sij. Leče z razširjenim fokusom pa bolj izboljšajo vid na srednje razdalje in na daljavo in imajo manj neželenih optičnih pojavov, zlasti občutka bleščanja pri nočnem vidu. Vse več se uporablja tudi kombinacija, tako da lečo ene skupine uporabimo v enem očesu in lečo druge skupine v drugem očesu. Na ta način združimo pozitivne lastnosti obeh skupin leč in minimiziramo težave z neprijetnimi optičnimi učinki.

Ker je operacija starostne dioptrije praktično enaka operaciji sive mrene, je tudi v primeru slednje možno uporabiti eno izmed nadstandardnih leč. Operacija sive mrene torej ni le rešitev za povrnitev vida ampak tudi priložnost za izboljšanje vida in odpravo dioptrije.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.