Nazaj

Kako je dr. Kristina Mikek odpravila dioptrijo svoji sestri

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

19642-3 min29. 11. 2022

lečepo posegustarostna

Verjetno ste že slišali o mitu, da se očesni zdravniki sami ne odločajo za operacije dioptrije. Sliši se kot dober argument proti operacijam dioptrije. A resnica je ravno obratna. V Moreli je imela večina zdravnikov, vključno z Dr. Kristino Mikek, že lasersko operacijo dioptrije. Enako tudi mnogi drugi člani našega medicinskega in administrativnega osebja. Dr. Kristina Mikek pa se ni odločila za lasersko operacijo le pri sebi, takšno operacijo je opravila tudi bratu, nedavno pa je do boljšega vida z operacijo dioptrije z lečo pomagala tudi sestri Anamariji.

Sestra Dr. Anamarija Zore je doktorica znanosti, mikrobiologinja, profesorica in predavateljica na zdravstveni fakulteti. Pri njenem poklicu veliko ur presedi za računalnikom, pa tudi v predavalnici pri delu s študenti in ob raziskovanju. To za oči pomeni stalno gledanje na različne razdalje, pri različnih osvetlitvah in je utrujajoče. S pojavom starostne dioptrije se je tudi Anamarija pričela boriti s težavami vedno slabšega bližinskega vida. Kot znanstvenica in raziskovalka je bolj previdne narave, zadržana in premišljena. Dolgo se je borila z očali za blizu in daleč, jih izgubljala, menjala, si pomagala s povečevanjem tekstov na zaslonu.

Kristina ji enako kot svojim pacientom zaradi teh težav z vidom ni želela prigovarjati, naj se odloči za operacijo dioptrije. Čez čas je ta odločitev, da ima dovolj problemov s slabim vidom v njej dozorela. Sama se je opogumila in naredila prvi korak. Vse naprej je bilo, kot sama pove, zelo preprosto. Kristina je že dobro poznala njene težave in naravo dela ter potrebe glede vida. Za njene oči in vid je skrbela že prej. Po le nekaj dodatnih preiskavah je tako Kristina lahko Anamariji pomagala sprejeti pravo odločitev glede najprimernejše leče.

Sam operativni poseg je bil veliko bolj stresen za Kristino kot pa za Ano, kar povesta obe. Izvedba operacije z lečo je za Kristino po več kot 20 letih izkušenj in več deset tisoč opravljenih operacijah sicer popolna rutina. A pri bližnjem je tudi ob vsej rutini vedno še dodatna skrb, kaj pa če bo ravno pri svojcu kak zaplet ali težava. Seveda se ni zgodilo nič od tega. Operacija na obeh očeh je šla gladko in Anamarija je presrečno in navdušeno opisovala njen vid že prvi dan po operaciji.

Ana še sedaj, več mesecev po operaciji rada ponavlja, kako ji je ta poseg spremenil življenje. Pove, da se zaradi povrnitve bližinskega vida počuti kot prerojena. Pred operacijo je sicer vedela kako moteče ji je bilo stalno iskanje pravih očal in kako jo je to oviralo pri delu. A sedaj rada pove, kako so se ji s povrnitvijo dobrega vida na blizu in daleč spremenile tudi mnoge majhne stvari. Tako med nakupovanjem ne išče več očal v torbici, da prebere etiketo izdelka, vsakokrat ko ji zaznovi telefon ne povečuje teksta, med vožnjo enako dobro vidi na armaturo in cesto. Svojo izkušnjo z operacijo dioptrije rada deli. Spoznala je, da je potrebno za povrnitev vidne ostrine narediti le en korak. Potrebno se je le opogumiti in se prijaviti na pregled. S tem se vsakemu odpre priložnost z boljši vid, ki mu lahko spremeni življenje.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.