Nazaj

7 največjih zmot o Lasik operaciji dioptrije

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

25103-4 min13. 10. 2020

ilasiklaserska

Še vedno nosite očala ali kontaktne leče, ker imate pomisleke o operaciji dioptrije? Vas to odvrača, da bi naredili prvi korak do boljšega vida? 

Večina strahov in pomislekov pred LASIK operacijo dioptrije je zmotna. Predstavljam vam 7 najpogostejših napačnih prepričanj pacientov, ki jim svetujem za operacijo dioptrije in kakšni so moji odgovori nanje.

  1. Za LASIK operacijo dioptrije sem prestar – Drži, da laserska operacija dioptrije ni najboljša rešitev v vsaki starosti, a LASIK operacija dioptrije je prava izbira tudi po 50. letu starosti. Najnovejša laserska tehnologija omogoča, da vam ob kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizmu odpravimo tudi začetno starostno daljnovidnost. Ta operacija vam lahko pomaga tudi, da se osvobodite očal za branje.

  2. Tehnologija še ni dovolj razvita – To je še vedno razširjeno prepričanje, ki me vedno znova preseneti. Dejstvo je, da se laserske operacije izvajajo že 40 let. V tem času je tehnologija izjemno napredovala. Pri najbolj razširjeni in uspešni laserski operaciji LASIK, že več kot 15 let za ustvarjanje režnja roženice uporabljamo precizno lasersko tehniko. Ta operacija se je v vseh teh letih izpopolnila do potankosti in je z najsodobnejšo tehnološko opremo varna ter zanesljiva metoda za trajno odpravo dioptrije.

  3. Dolgoročni rezultati operacije niso poznani – Ravno nasprotno. Zaradi izjemne popularnosti in velike razširjenosti LASIK operacije, so dolgoročni rezultati zelo dobro raziskani in poznani. Samo z najnovejšo Femto LASIK tehniko je bilo v zadnjih petnajstih letih operiranih več deset milijonov ljudi. Dokazano s to operacijo zagotovimo dolgoročno stabilno vidno ostrino brez kasnejših neželenih zapletov ali posledic za vid.

  4. LASIK je samo za kratkovidne – Z LASIK operacijo dioptrije lahko odstranimo vse oblike refraktivnih motenj, zaradi katerih so sicer potrebna očala. LASIK operacija dioptrije lahko odstrani kratkovidnost, daljnovidnost in tudi astigmatizem. Z uporabo posebne tehnike Supracor lahko odpravimo celo določene stopnje starostne dioptrije. Ne glede na vrsto dioptrije vam laserska operacija LASIK lahko omogoči svobodnejše življenje brez očal.

  5. Laserska operacija dioptrije je draga – Kot vsaka nova tehnologija so bile tudi laserske operacije sprva drage. Z napredkom tehnologije in hitro rastjo števila opravljenih operacij pa so cene laserskih operacij dioptrije postale zelo dostopne. Strošek operacije LASIK se v primerjavi s stroški za očala in leče sedaj povrne že v dveh ali treh letih. Če pomislite, kako bi lahko zaživeli svobodneje s popolnim vidom in uživali v vseh tistih trenutkih, ko vas očala motijo, je to gotovo vredno še neprimerno več.

  6. LASIK je nevarna operacija, zaradi katere lahko oslepiš – Na spletu kroži nekaj takih zgodb, ki pa nimajo resne podlage. Operacija dioptrije LASIK je zelo varna, če je izvedena strokovno in s sodobno tehnologijo. Kot pri vsakem operativnem posegu največ štejejo izkušnje zdravnika, skrbna izbira pacienta in strokovno spremljanje med okrevanjem po operaciji. V Moreli imamo že 20 let izkušenj z laserskimi operacijami dioptrije. Do boljšega vida smo pomagali že več kot 10.000 pacientom. Poleg najsodobnejše tehnologije in izkušenj največ šteje stalna dosegljivost zdravnikov po izvedenem posegu in predana skrb za varno okrevanje po izvedeni operaciji. To dokazujejo naši rezultati in mnogi zadovoljni pacienti.

  7. Operacija je boleča in okrevanje dolgotrajno – Lasik operacija dioptrije je postala tako priljubljena in razširjena ravno, ker je povsem neboleča. Okrevanje vidne ostrine po njej pa je zelo hitro. Velika večina pacientov že prvi dan po operaciji vidi povsem ostro in se lahko brez omejitev vrne k vsem aktivnostim.

To je le nekaj najpogostejših pomislekov, povezanih z operacijami dioptrije. Iz izkušenj vem, da vsem, ki razmišljajo o odpravi dioptrije, največ pomeni oseben stik in neposreden pogovor. V Moreli smo vsi vedno dostopni za pogovor ali nasvet in se radi povežemo s pacienti. Najraje imamo neposredno komunikacijo. Z nami se lahko preprosto povežete s prijavo na telefonski posvet ali nam pišete na mail ambulanta@morela.si, lahko pa tudi na naš Facebook profil. Vsi, ki potrebujete več informacij, lahko izkoristite možnost brezplačnega osebnega posveta v eni naših optik ali ambulant.

Preostane vam le, da naredite prvi korak na poti do boljšega vida in se prijavite na predoperativni pregled.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.