Nazaj

5 prednosti Femto LASIK operacije dioptrije

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

22772 min29. 09. 2020

ilasiklaserska

Vas očala ovirajo in razmišljate o operaciji dioptrije? Ste se pri prebiranju informacij zmedli zaradi velikega števila različnih možnosti? Odločitev za pravi poseg je preprostejša, kot se zdi.

Po opravljenem predoperativnem pregledu več kot 90 % pacientom v starosti od 20 do 50 let svetujemo lasersko operacijo dioptrije Femto LASIK. Spoznajte 5 razlogov, zakaj je ta oblika laserske operacije najbolj učinkovita in najuspešnejša.

  1. Hitro in neboleče okrevanje – verjetno najbolj poznana prednost operacije LASIK, zaradi katere je postala tako priljubljena in je že več kot 30 let najpogosteje uporabljena metoda laserske odprave dioptrije. V nasprotju z ostalimi tehnikami, kjer se vidna ostrina popravlja počasi in je celjenje boleče, je po operaciji LASIK vid oster že prvi dan, okrevanje pa je povsem neboleče. 

  2. Največja preciznost korekcije dioptrije – Pri izvedbi Femto LASIK operacije uporabimo kar dva laserja. Prvi femtosekundni laser ustvari reženj v srednjem sloju roženice. V drugem koraku excimer laser zgladi roženico v srednjem sloju in tako odpravi dioptrijo. Celoten poseg je izveden s preciznostjo računalniško vodenih laserskih žarkov, povsem brez uporabe klasičnih inštrumentov. Odziv tkiva na lasersko glajenje v srednjem sloju roženice je minimalen. To zagotavlja najvišjo stopnjo natančnosti odprave dioptrije.

  3. Brez tveganja za motnjave roženice – To je eden od prehodnih zapletov po laserski operaciji, ki je možen zlasti pri korekciji visokih dioptrij na površini roženice. Tehnika LASIK, kjer roženico gladimo v njenem srednjem sloju, je v teh primerih bistveno bolj varna.

  4. Preprosta dodatna korekcija dioptrije – Sicer redko, a možno je, da se po nekaj letih nekaj dioptrije ponovi. Po operaciji LASIK je v tem primeru razmeroma preprosto izvesti dodatno korekcijo dioptrije. Okrevanje po dodatni operaciji je prav tako hitro in neboleče.

  5. Primerna tudi pri starostni daljnovidnosti – Najnovejša laserska tehnologija omogoča tudi preoblikovanje roženice na način, da se izboljša bližinski vid. Po posegu tako ne potrebujete očal za branje. Ta oblika korekcije dioptrije se lahko izvede le s tehniko LASIK.

Operacija dioptrije LASIK je najbolj preizkušena in najučinkovitejša metoda za odpravo dioptrije. Najnovejšo različico te operacije imenovano Femto LASIK izvedemo z dvema laserjema, brez uporabe klasičnih kirurških inštrumentov. Je najbolj izpopolnjena tehnika laserske odprave dioptrije, z dokazano najvišjo varnostjo in dolgoročno stabilnostjo rezultatov. To nenazadnje dokazuje na desetine milijonov uspešno opravljenih operacij s to metodo po vsem svetu.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.