Nazaj

5 nasvetov za hitrejše okrevanje po laserski operaciji dioptrije

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

30832 min27. 04. 2021

ilasiklaserskapo poseguprk

Kako hitro bo vid po operaciji dober, želi vedeti vsak, ki se zanima za odpravo dioptrije. Kratek in zelo poenostavljen odgovor na to vprašanje je, v nekaj dneh po tehniki LASIK ter v nekaj tednih po tehniki PRK. Dejstvo je, da je v največji meri čas okrevanja do najboljše vidne ostrine, odvisen od operativne tehnike. Okrevanje po metodi LASIK je tako bistveno hitrejše v primerjavi s površinsko tehniko PRK. Še več, najsodobnejša povsem laserska različica te tehnike, imenovana Femto LASIK, lahko še dodatno prispeva skrajša čas okrevanja. 

Ob vsem tem pa ni zanemarljivo, da lahko tudi sami z nekaj preprostimi ukrepi okrevanje po laserski operaciji pospešimo. V idealnem primeru se tako lahko pričakuje v primeru Femto LASIK tehnike polno vidno ostrino že naslednji dan po operaciji. To so ukrepi s katerimi sami lahko poskrbite, da bo vaš vid hitreje tak, kot ga potrebujete.

1 Uporabljajte ohlajene očesne kapljice 

Po operaciji si je potrebno v oko vkapavati zdravila v obliki kapljic. Tako poskrbimo za pravilno celjenje roženice ter zmanjšujemo tveganje za pojav bakterijske okužbe ali brazgotinjenja. S hranjenjem kapljic v hladilniku poskrbite, da bodo ob uporabi primerno ohlajene. Hladne kapljice delujejo na površino očesa po operaciji podobno kot hladni obkladki v primeru udarnine ali poškodbe sklepa. Zmanjšujejo vnetni odziv organizma ter na ta način pospešujejo celjenje. Dodatno lahko za hlajenje površine oči poskrbite še s hladnimi obkladki.  

2 Ne kadite, izogibajte se prepihu in prašnim prostorom

Kajenje zmanjšuje vsebnost kisika v tkivu roženice in v povrhnjih celicah očesne veznice, kar upočasnjuje celjenje tkiva. Podoben negativni učinek na celjenje po operaciji imata lahko tudi prepih in visoka vsebnost prašnih delcev v zraku. Prve dni, še boljše prve tedne po operaciji se izogibajte zadrževanju v prašnih ali zakajenih prostorih, če kadite pa poskusite s to razvado vsaj prehodno prekiniti. 

3 Poskrbite za dobro vlažnost očesne površine 

Čez dan poskušajte prve dni vkapavati umetne solze na vsako uro. Ponoči svetujemo uporabo gela iz umetnih solz, ki zagotavlja primerno vlažnost površine očesa preko cele noči. 

4 Ne obremenjujte oči

Poskusite, da vsaj prvi dan po operaciji ne delate na računalnik in ne po nepotrebnem utrujate oči z uporabo mobilnega telefona. Branje, gledanje računalniških ekranov ali televizije povzroča stalno premikanje očesnih zrkel in to upočasnjuje celjenje tkiva veznice in roženice.  

5 Užijte čim več vitamina C

Prve tedne po laserski operaciji dioptrije svetujemo jemanje vitamina C v obliki prehranskega dopolnila. Vitamin C pomembno vpliva na tvorbo kolagena in tako prispeva k hitrejšemu celjenju tkiva roženice.  

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.