Nazaj

5 nasvetov za dolgoročno odličen vid po operaciji dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

9252-3 min25. 03. 2021

laserskapo posegustarostna

Pri odločanju za operacijo dioptrije se mnogim pojavljajo tudi pomisleki in strahovi. Vprašanja »kaj, če vid po operaciji ne bo dober« ali »kaj če bo šlo pri operaciji kaj narobe« so pogosta. Nanje ni težko dati pomirjujočega odgovora, saj obstaja mnogo podatkov, ki pričajo o visoki stopnji varnosti operacij dioptrije. Sodobna laserska tehnologija in najnovejše očesne leče omogočajo v rokah izkušenega očesnega kirurga doseganje odličnih rezultatov vidne ostrine. 

Pri odločanju za operacijo dioptrije pa je dobro z enako mero preudarnosti razmišljati tudi o pričakovanih dolgoročnih rezultatih posega za vidno ostrino. Še več, dobro je razmišljati tudi o tem, kdo vam bo pomagal skrbeti za vid in zdravje oči še leta po uspešni operaciji dioptrije. V navdušenju, da boste doživeli svobodo popolnega vida in odvrgli očala, ne pozabite na skrb za zdravje oči, da bi tak vid tudi ohranili. Spoznajte 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali, da sprejmete najboljšo odločitev glede operacije dioptrije.  

1. Pri izbiri vrste operacije nujno preverite tudi pričakovani dolgoročni rezultat

Vid se z leti spreminja. Operacija, ki je idealna izbira za dvajsetletnika ni nujno najboljša dolgoročna rešitev za štiridesetletnika, ki se mu bodo kmalu pojavile težave zaradi starostne daljnovidnosti. Za nekoga z visoko stopnjo daljnovidnosti dolgoročno ni nujno najboljša rešitev enaka operacija kot za nekoga, ki je kratkoviden. Vedno svetujemo, da izberete operacijo, s katero bo vaš vid dober tudi čez pet ali deset let. 

2. Pozanimajte se kdo bo skrbel za vas po operaciji in kako bo dosegljiv

Operacije dioptrije so rutinski posegi z majhnim tveganjem. Praktično vsi zapleti med okrevanjem po operaciji so rešljivi, a pomembno je, da jih zgodaj prepoznamo in takoj ukrepamo. Preverite kako bo za vas poskrbljeno med okrevanjem po operaciji in kdo bo za vas dosegljiv. Včasih se pojavijo le dodatna vprašanja ali je potreben pomirjujoč nasvet. V takih primerih je najboljše, če lahko zdravnika pokličete osebno.  

3. Preverite kako dolgo bodo skrbeli za vaš vid po operaciji

Prve mesece, včasih tudi leto po operaciji še lahko prihaja do sprememb v vidni ostrini in dioptriji. Za ohranitev vidne ostrine to v nekaterih primerih zahteva dodatno zdravljenje in spremljanje. V tem primeru je dobrodošlo, če imate zagotovilo, da bodo za vaš vid skrbeli vsaj leto po operaciji. 

4. Upoštevajte kaj je vključeno v ceno operacije

Tako pri laserski operaciji dioptrije kot pri operaciji dioptrije z lečo obstaja možnost, da bo za zagotovitev najboljše vidne ostrine potreben dodaten poseg. Preverite, če je strošek dodatnega posega in kontrolnih pregledov po operaciji že vključen v ceno operacije oziroma upoštevajte, da se lahko v takšnem primeru pojavijo za vas dodatni stroški. 

5. Razmislite kako preprosta bo skrb za vaš vid po posegu

Ne pozabite, da je potrebno za dober vid in zdravje oči skrbeti. Svetujemo da vsaki dve leti, po 40. letu pa letno, opravite preventivno kontrolo vida in očesnega tlaka. Tako lahko zgodaj odkrijemo in pravočasno zdravimo vsa pogostejša očesna obolenja, ki sicer trajno okvarijo vid. V Moreli vsem, ki nam želijo zaupati skrb za dober vid ponujamo možnost, da se pridružijo naši družbi zvestih oči. Preventivne preglede zagotovimo vsem članom brezplačno.  

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.