Nazaj

5 kriterijev za izbiro zdravnika za lasersko operacijo dioptrije

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

11663 min11. 03. 2021

laserskapred posegom

Če razmišljate o laserski operaciji dioptrije, je odločitev komu zaupati svoje oči ena najpomembnejših. Odprava dioptrije vam bo gotovo spremenila življenje. Svobodo boljšega vida boste občutili na vsakem koraku. S premišljeno izbiro zdravnika bo vaša pot do nove vidne ostrine bolj verjetno preprosta in pozitivna izkušnja. Še več, lahko boste našli nekoga, ki bo predano skrbel za vaše oči tudi kasneje. Spoznajte 5 kriterijev, ki vam bodo pomagali, da bolj objektivno izberete najboljšega zdravnika za vaše oči.  

1. Primerna izkušenost zdravnika

Tehnika izvedbe laserske operacije dioptrije ni posebno zahtevna. A samo brezhibno opravljena operacija, še ni nujno dovolj za dolgoročno dobro vidno ostrino. Najpomembnejši dejavnik za uspešnost laserske operacije dioptrije, je prava izbira pacientov in operativne tehnike. Tu je pomembna izkušenost zdravnika, njegova zadržanost pri izbiri tistih, ki jim lahko s posegom res dolgoročno zagotovi vid in preudarnost pri svetovanju. Z veliko verjetnostjo bo zdravnik ta kriterij izpolnjeval, če izvaja laserske operacije že vsaj 10 let in letno opravi vsaj 500 operacij dioptrije.  

2. Dosegljivost zdravnika

Laserska operacija dioptrije je uspešna in varna metoda za izboljšanje vida, le ob skrbnem spremljanju pacienta v zgodnjem obdobju po operaciji. Kadar gre vse gladko, to zahteva le dva ali tri kontrolne preglede in zdi se kot da je šlo vse samo od sebe. Pri nekaterih pa oko na operacijo ali zdravila reagira drugače in to zahteva bistveno več spremljanja, lahko tudi dodatne intervencije. Izkušen zdravnik, ki bo za vas na preprost način osebno dosegljiv kadarkoli prve tedne po posegu, bo lahko poskrbel, da bo tudi v takšnem primeru končni izid laserske operacije dioptrije odličen. Pozanimajte se kako boste lahko prišli do zdravnika, ki vas je operiral, če ga boste potrebovali. Bo za vas osebno dosegljiv kadarkoli tudi po telefonu?  

3. Tehnološka opremljenost

Sodobna laserska tehnologija omogoča izjemno stopnjo natančnosti odprave dioptrije. V enaki meri je za optimalno načrtovanje ter prilagoditev izvedbe operacije očesu posameznika, pomembna tudi najsodobnejša diagnostična oprema. Preverite ali v centru, kjer se zanimate za operacijo, ponujajo možnost laserske analize sprednjih očesnih predelov ter individualizacije posega. Če se dogovarjate za izvedbo LASIK tehnike, preverite ali gre za povsem lasersko Femto LASIK tehniko ali za klasično LASIK operacijo z mehaničnim rezilom. Slednja tehnika se postopno opušča, saj s Femtosekundnim laserjem veliko natančneje in varneje ustvarimo reženj roženice. 

4. Dolgoročna skrb za vaš vid

Z lasersko operacijo dioptrije bo vaš vid boljši in zaživeli boste lahko svobodneje brez očal. Odličen vid po operaciji pa še ne pomeni, da bo tak tudi vedno ostal. Še več, z leti boste skoraj gotovo potrebovali dodaten nasvet ali zdravljenje, ki vam bo ohranilo vaš vid. Lahko bo to le zaradi pojava starostne dioptrije, lahko zaradi kakšne alergije, težav s suhimi očmi, povišanega očesnega tlaka ali nastanka sive mrene. Preverite ob izbiri zdravnika za lasersko operacijo dioptrije, kako je pripravljen skrbeti za vaš dober vid in zdravje oči tudi še leta po posegu.   

5. Osebni odnos zdravnika

To je tisto, kar vam bo na ustvarilo občutek zaupanja in bo naredilo celotno izkušnjo operacije dioptrije za vas prijetno. Pomislite, če ste občutili pri pogovoru z zdravnikom empatijo. Se vam zdi, da vaša pričakovanja in težave razume. Si je vzel za vas čas, ki ste ga potrebovali in vam je znal razumljivo pojasniti naravo vaših težav. Vam je dal občutek, da se nanj preprosto vedno lahko obrnete za nasvet glede zdravja oči? Za objektivnejšo odločitev si pri tem lahko pomagate tudi z mnenji drugih pacientov, ki so pri zdravniku opravili tak poseg. Takšna mnenja in ocene preprosto najdete na družbenih omrežjih in tudi v ocenah iskalnika Google.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.