Nazaj

5 dejavnikov, ki vplivajo na rezultat laserske operacije dioptrije

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

18872 min22. 11. 2022

laserskapred posegom

Pri posvetih za operacijo dioptrije, se najpogosteje pojavljajo vprašanja o laserski tehnologiji in različnih operativnih metodah. Odlična tehnološka oprema in tehnika izvedbe posega pa sta le predpogoj za uspešno operacijo. Končni rezultat in zadovoljstvo z vidom sta odvisna predvsem od zdravnika, od oči posameznika ter nenazadnje od sodelovanja pacienta. Samo, če vse te dejavnike povežemo, zagotovimo dolgoročno odličen vid in zadovoljstvo pacienta po operaciji dioptrije.

Zdravnik

Vse se začne z razumevanjem težav in pričakovanj pacienta glede vida. Od zdravnika je odvisno, kako razumljivo zna pojasniti vzrok težav za slabo vidno ostrino ter predstaviti možnosti za izboljšanje vida. Naloga zdravnika je, da smiselno interpretira in za načrtovanje operacije uporabi vse podatke pridobljene s predoperativnimi preiskavami. Razumljiva predstavitev dosegljivih pričakovanj glede vida ustvari najboljše izhodišče, da ta tudi izpolnimo ali jih celo presežemo.

Vrsta dioptrije

Možnosti za korekcijo dioptrije ter najprimernejša metoda zavisijo tudi od višine in oblike dioptrije. Določene oblike astigmatizma ter daljnovidnosti so manj primerne za lasersko korekcijo. Prednost v tem primeru ima zdravnik, ki izvaja in je izkušen tudi z drugimi operativnimi metodami za korekcijo dioptrije kot so fakične leče in multifokalne leče. S premišljeno izbiro metode glede na vrsto in višino dioptrije, lahko mnogokrat poskrbimo, da ne bo čez nekaj let potreben ponoven poseg za izboljšanje vida.

Oblika roženice

Lasersko korekcijo dioptrije izvedemo s preoblikovanjem roženice. To je sprednji, prozorni del očesnega zrkla, skozi katerega svetloba prehaja v oko. Pomembno, da ta del očesa pred posegom za odpravo dioptrije podrobno analiziramo ter poznamo. Nekateri radiji ukrivljenosti roženice lahko otežujejo izvedbo Femto LASIK ali SMILE metode operacije. Pri nepravilnih oblikah roženice je vedno potrebna izključitev keratokonusa, obolenja nepravilnega izbočenja in tanjšanja roženice.

Razvitost vida

Sposobnost zaznavanja ostre slike se razvija z odraščanjem nekje do osmega leta starosti. Vsaka nekorigirana dioptrija v zgodnjem otroštvu lahko zapusti trajno nerazvit vid. S pregledom in oceno razvitosti vidne ostrine to spoznamo in pri svetovanju o pričakovanih rezultatih odprave dioptrije pojasnimo. Slabša razvitost vida še nujno ne pomeni, da laserska operacija ni smiselna, pomembno pa vpliva na dosegljivo vidno ostrino po korekciji dioptrije.

Pacient

Na uspeh korekcije dioptrije in zadovoljstvo z vidom lahko vsak pomembno vpliva tudi sam v vseh fazah postopka. Aktivno zanimanje za različne možnosti izboljšanja vida in zainteresirana komunikacija z zdravnikom, olajšata izbiro najprimernejše rešitve. Zgrajeno zaupanje z zdravnikom pomaga pri sproščenosti med izvedbo posega. Skrbno sledenje navodilom pa bistveno pripomore k hitremu okrevanju po korekciji dioptrije.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.