Nazaj

5 dejavnikov, ki vplivajo na izbiro tehnike laserske operacije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

14082-3 min28. 01. 2021

ilasiklaserskaprk

Z lasersko operacijo dioptrije se je možno osvoboditi očal. Gre za poseg, ki zagotovi dolgoročno stabilno vidno ostrino. Tehnike izvedbe laserske operacije dioptrije so se v štirih desetletjih razvoja, tako kot laserska tehnologija, izpopolnile. Za odpravo kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma, sedaj uporabljamo dve skupini laserskih tehnik. Razlikujeta se po tem, v katerem delu roženice poteka lasersko glajenje za odstranitev dioptrije. 

Pri starejši tehniki PRK, nekateri jo imenujejo tudi LASEK, izvedemo glajenje roženice na površini. Druga skupina operacij so tehnike LASIK, kjer pred laserskim glajenjem z vzdolžnim rezom v roženico naredimo tanek reženj. Po odmiku tega, izvedemo lasersko glajenje v srednjem sloju roženice. V to skupino spadata LASIK, kjer se uporabi mehansko rezilo ter sodobna različica Femto-LASIK, kjer rez v roženico izvedemo z dodatnim laserjem. Na nek način v to skupino sodi tudi tehnika SMILE, kjer gre za lasersko odstranitev dela roženice v njenem srednjem sloju, pod površjem. 

S pravo izbiro tehnike laserske operacije, poskrbimo za optimalen rezultat in izpolnitev pričakovanj glede okrevanja in vida po operaciji. Najpogosteje pri izbiri tehnike laserske operacije upoštevamo naslednjih pet dejavnikov.

1 Višina dioptrije

Višja dioptrija pomeni več laserskega odstranjevanja tkiva roženice. To v primeru PRK tehnike, kjer odstranjujemo tkivo s površine roženice, pomeni večje tveganje za nastanek prehodnih motnjav. Te lahko podaljšajo proces okrevanja do vzpostavitve polne vidne ostrine. Zaradi večjega odziva tkiva na delovanje laserja, se pri odstranjevanju visokih dioptrij s PRK metodo, zvečuje možnost ostanka dela dioptrije po operaciji. Pri višjih dioptrijah je zato običajno boljša izbira Femto-LASIK.

2 Debelina roženice

Roženica je sprednji prozorni del očesa skozi katerega v oko prehaja svetloba. Njena debelina med ljudmi varira. Meritev debeline roženice je pomemben podatek pri načrtovanju vsake laserske operacije. Omogoča nam, da izvedemo preračun koliko tkiva lahko odstranimo brez mehanske oslabitve roženice. Pri zelo tanki roženici se uporaba LASIK tehnik odsvetuje, saj rez za izvedbo režnja roženico dodatno oslabi. V takšnih primerih je PRK tehnika boljša izbira.

3 Ukrivljenost roženice

To si lahko predstavljamo kot strmino ali radij roženice. Podatek pridobimo z analizo površine roženice. Za tiste z zelo poudarjeno ukrivljenostjo, je lahko primernejša tehnika PRK. Pri takšnih oblikah roženice s tehniko LASIK težje zagotovimo enakomerno debelino režnja.

4 Športna aktivnost

Po laserski operaciji LASIK je možno, da kdaj kasneje ob poškodbi očesa pride do premaknitve režnja. Temu tveganju so izpostavljeni zlasti tisti, ki se veliko ukvarjajo s kontaktnimi športi. Možnost za poškodbo očesa s premikom režnja lahko zmanjšamo z zaščitnimi očali. Izbira tehnike PRK je v tem primeru nekoliko bolj varna, saj tveganja za zaplete s premikom režnja v tem primeru ni. 

5 Obrazna oblika predela oči

Pri tistih z zelo poudarjenim čelom ali globlje vdrtimi očmi, se lahko pojavi problem izvedbe tehnike LASIK, saj na oko težje namestimo vmesnik preko katerega laser ustvari rez za dvig režnja. V teh primerih je lahko boljša izbira tehnika PRK, ki je manj zahtevna za izvedbo. 


V Moreli v izbiro najprimernejše operativne tehnike vedno vključimo pacienta. Izbira tehnike operacije vpliva tudi na potek okrevanja in vzpostavitev vidne ostrine. Optimalno rešitev najdemo skupaj, ko pacient razume prednosti in omejitve posamezne metode ter ko zdravnik zadovolji njegova pričakovanja in potrebe glede vida.  

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.