Nazaj

3 stvari, ki jih preverite pred odločitvijo za operacijo dioptrije

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

22672-3 min08. 03. 2022

laserskapred posegomstarostna

Z odpravo dioptrije lahko učinkovito izboljšamo vid in odpravimo odvisnost od očal in kontaktnih leč. Samo besede, kaj pomeni operacija dioptrije za kakovost življenja, je včasih težko razumeti in si predstavljati. Pacienti navadno sami bolj kot o tem, da ne potrebujejo več očal, pripovedujejo, kako neverjetno jim je ta poseg spremenil življenje. Lažje si je to predstavljati, če pomislite, kako bi se počutili, ko bi zjutraj odprli oči in videli ostro. Ali, če pomislite, kako uživate v prebiranju najljubše knjige brez očal, ali da vam pri športu očala ne drsijo stalno z nosa.   

Navdušenje in visoka pričakovanja od operacije dioptrije so upravičena, saj so rezultati tako laserskih operacij kot operacij dioptrije z lečo več kot odlični, posegi pa varni in zanesljivi. A ob odločanju za operacijo ne pozabite vprašati, kako poteka skrb za oči po posegu, kdo bo za vas dosegljiv v primeru težav ali zapletov. Skrb za dober vid in zdravje oči se z uspešno operacijo dioptrije ne zaključi. Dobro je ob tej priložnosti razmisliti, kdo bo skrbel za to, da bo vid po operaciji dober tudi ostal.   

To so tri najpomembnejše stvari, za katere vam svetujemo, da jih preverite pred operacijo dioptrije:  

  1. Kaj vključuje skrb za okrevanje po operaciji dioptrije – ne glede na vrsto operacije dioptrije boste po posegu potrebovali nekaj kontrolnih pregledov ter zdravila in umetne solze. V primeru operacije dioptrije obstaja razmeroma velika verjetnost, da boste nekaj mesecev po posegu potrebovali še poseg z YAG laserjem za odstranitev motne lečne ovojnice. Bolj redko, a vseeno možno je, da po operaciji zaostane majhna dioptrija, ki zahteva dodatno lasersko odstranitev. Z odločitvijo za storitev, kjer je to že vključeno v ceno osnovnega posega, si boste zagotovili najboljšo oskrbo ter se hkrati zaščitili pred nepredvidenimi dodatnimi stroški.

  2. Kako hitro lahko pridem do zdravnika v primeru težav – skrbno spremljanje okrevanja po operaciji dioptrije je nujno. Zapleti po operaciji dioptrije niso pogosti, a so kljub temu možni. Do njih lahko pride zaradi bakterijskega vnetja, poškodb, težav pri celjenju, suhih oči, izpostavljenosti prahu in dimu, če naštejemo le nekatere dejavnike. Le z zgodnjo prepoznavo in strokovnim ukrepanjem je možno vse zaplete učinkovito rešiti brez vpliva na končen odličen rezultat operacije.

  3. Kdo bo skrbel za moj vid in zdravje oči po zaključenem zdravljenju – v vsakem življenjskem obdobju se pojavljajo določene očesne težave ter problemi z vidom. Odličen vid po laserski operaciji ali operaciji dioptrije z lečo pa ne pomeni, da bo sam od sebe tak za vedno tudi ostal. S preventivno skrbjo, ki vključuje letno kontrolo vidne ostrine in dioptrije ter merjenje očesnega tlaka, lahko poskrbimo, da se morebitne težave z vidom odkrijejo zgodaj ter pravočasno zdravijo. V Moreli verjamemo, da bi morala biti preventivna skrb za zdrave oči dostopna vsem. S programom Moja Morela zato brezplačno ponujamo pomoč pri skrbi za ohranitev zdravih oči in dobrega vida vsem, ki nam zaupajo. V naši družbi je dobrodošel vsak, ki želi poskrbeti za svoj vid.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora.