Nazaj

3 načini kako pri laserski operaciji dioptrije upoštevamo posebnosti vaših oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

8042 min17. 11. 2020

laserskapred posegom

V filmih ste gotovo videli tehnologije, kjer se s skeniranjem očesa odpira trezor ali ključavnico. To je možno, ker je oko vsakega posameznika edinstveno, tako kot prstni odtis.

Podobne tehnologije za analizo individualnih posebnosti očesa, imajo svojo uporabno vrednost tudi pri operaciji dioptrije. Gre za novo dimenzijo natančnosti odprave dioptrije s katero lahko odkrijete neprecenljiv užitek svobode s popolnim vidom.

Oklevate z odločitvijo za operacijo dioptrije, ker vas skrbi, da ni možno narediti posega, ki bo povsem prilagojen vašim očem? Spoznajte tri meritve, ki so del napredne analize roženice pri individualizirani laserski operaciji. To so značilnosti, ki vašo roženico in vaš pogled na svet delajo edinstven:

1. Analiza ukrivljenosti roženice

Roženica je sprednji, prozorni del očesnega zrkla. Skozi njo v oko prehaja svetloba. Skupaj z očesno lečo, ki leži neposredno za njo, zagotavlja roženica pravilno uklanjanje svetlobe na očesno ozadje s katerim svetlobo zaznavamo. Roženica in očesna leča imata skupaj podobno funkcijo kot optika v fotografskem aparatu. Neodvisno od očesne dioptrije pa roženica nima oblike povsem pravilne sfere. Z analizo ukrivljenosti roženice določimo njen radij ukrivljenosti v vodoravni in navpični ravnini.

2. Topografija roženice

Najpreprostejša prispodoba za to meritev bi bila določitev reliefa roženice. Gre za tridimenzionalno analizo majhnih površinskih ukrivljenosti. Te so prisotne na sprednji in zadnji površini roženice in vplivajo na vidno ostrino in kontrastnost vida. Pri indivudualizirani laserski korekciji dioptrije jih lahko s to preiskavo vključimo v izračun vzorca laserskega glajenja roženice.

3. Analiza uklanjanja svetlobe na roženici

Majhna odstopanja v ukrivljenosti roženice ustvarjajo tudi razlike v lomnosti za svetlobo med različnimi predeli roženice. Tudi ta odstopanja niso neposredno povezana z dioptrijo, prav tako pa vplivajo na vidno ostrino in kontrastnost vida.

Pri svetovanju za operacijo dioptrije vedno upoštevamo, da so vsake oči nekaj posebnega, prav tako tudi potrebe in pričakovanja vsakega posameznika. Opisane meritve nam še dodatno pomagajo pri tem, da poseg celovito prilagodimo posamezniku in mu tako tudi dolgoročno zagotovimo čim boljši vid. Užitek svobode s polno vidno ostrino pa je nekaj kar najbolje opišejo tisti, ki so operacijo dioptrije že prestali. Najpogosteje izberejo kar izraz neprecenljivo.

Operacija dioptrije je kratek in neboleč poseg. Vas zanima, katera operacija je primerna za vas?

S kratkim testom boste prišli do odgovora mi pa vam podarimo predoperativn pregled.