Nazaj

10 drobnih sprememb po operaciji dioptrije, ki dajo nov občutek svobode s popolnim vidom

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

7942 min14. 01. 2021

po posegu

Kdor ima dioptrijo in uporablja očala ali kontaktne leče, ve kako ga ovirajo in omejujejo. Pogosto tisti, ki iščejo rešitev za boljši vid, opisujejo da jih z očali moti ožje vidno polje, da jim očala drsijo z nosa, da imajo občutek tujka in praskanja v očeh pri kontaktnih lečah. V  operaciji dioptrije vidijo predvsem rešitev, ki jih bo osvobodila očal. 

Operacija dioptrije je res učinkovit način, da lahko mnogim s slabšo vidno ostrino pomagamo do boljšega vida in da se osvobodijo očal. Na kar večina pri odločanju o operaciji dioptrije ne pomisli in si težje predstavlja je, kako zelo se lahko spremeni življenje s popolnim vidom. Osebno so mi največja motivacija za predano delo ravno navdušujoče izkušnje in življenjske zgodbe, ki jih delijo pacienti po operaciji dioptrije. Zaradi vseh doživetih opisov sicer majhnih sprememb, ki pa so jim povsem spremenile življenje, v Moreli paciente po operaciji dioptrije ljubkovalno imenujemo kar #supervidniki. Osebna pričanja mnogih supervidnikov lahko poiščete na naših družbenih kanalih. 

Pred operacijo dioptrije si je težko predstavljati kako je živeti brez očal. Poskusite si predstavljati, kako je začeti dan brez iskanja očal. Zamislite si vam pomembne trenutke, ko vas očala ne bodo več opominjala, da ne vidite dobro. Pacienti mi zaupajo, da jim največ pomenijo drobne spremembe v njihovem vsakdanu. Mnogo je takšnih vsakodnevnih trenutkov, ki jih doživimo s popolnim vidom brez očal ali leč povsem drugače. Vsi smo različni in vsak to doživi nekoliko drugače. Naši supervidniki radi povedo, da jim je žal le, da se za operacijo niso odločili prej. 

Nemogoče je na kratko popisati vse doživete opise sprememb po operaciji dioptrije. Zbrala sem 10 takšnih, ki jih slišim najpogosteje. Ob prebiranju le-teh si poskusite zamisliti kako bi se vam spremenilo življenje s popolnim vidom. 

Tako lahko izgleda življenje po operaciji dioptrije:

  1. Zjutraj odprem oči in vidim ostro

  2. Dneva ne pričenjam z iskanjem očal

  3. Ne rabim več misliti kje imam umetne solze

  4. Otrok mi pri igri ne vleče očal z obraza

  5. Uživam v vožnji svojega motorja s popolnim vidom

  6. Leže berem brez da zvijam očala

  7. Pred vsako igro košarke si ne vstavljam več kontaktnih leč

  8. Delam pozno zvečer na računalniku in nimam občutka utrujenih oči

  9. Pri teku se mi ne rosijo očala

  10. Ne potrebujem več sončnih očal z dioptrijo