Nazaj

Zdravljenje suhih oči: 5 mehanizmov delovanja Optilight terapije

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

6011-2 min04. 10. 2022

suhe oči

S težavami suhih oči se v nekem življenjskem obdobju spopada vsaj polovica ljudi. V več kot 80 % je vzrok za njihov nastanek moteno delovanje Meibomovih žlez. To so drobne žleze na robu vek, ki proizvajajo oljno sestavino solz. Ta zagotavlja enakomerno razlivanje solznega filma po površini roženice in preprečuje prekomerno izhlapevanje solz.  

Kopičenje bakterij in mikrobov v žleznih izvodilih skupaj z odkruški kože povzroča vnetje žlez in podkožja vek, zastajanje izločka žlez ter posledično zaporo izvodil žlez. Klasično zdravljenje teh težav vključuje gretje in masažo vek z namenom odmašitve in izpraznjenja žlez ter uporabo dezinfekcijskih higienskih robčkov za razkuževanje in čiščenje kožne površine vek.   

Novo napredno zdravljenje suhih oči z metodo Optilight IPL učinkovito odpravlja vzroke nastanka motenj delovanja Meibomovih žlez. Terapija temelji na obsevanju vek in predelov kože okoli oči z visoko energijskimi impulzi svetlobe s posebno valovno dolžino. Učinek izboljšanja delovanja Meibomovih žlez in umiritev težav suhih oči doseže terapija Optilight preko petih sočasno delujočih mehanizmov:  

  1. Visoko energijski impulzi svetlobe imajo specifično valovno dolžino, ki se absorbira v drobnih, vnetno spremenjenih krvnih žilicah v podkožju. Terapija Optilight odstrani bolezensko spremenjeno žilje in na ta način hitro umirja vnetje podkožja.   

  2. Preko zaviranja razraščanja bolezensko spremenjenih kožnih žilic v podkožju, Optilight terapija zmanjšuje tudi število vnetnih celic v podkožju in posledično zmanjšuje sproščanje vnetnih mediatorjev (snovi, ki vzdržujejo vnetno reakcijo v tkivu).   

  3. Med terapijo absorbirana svetlobna energija spodbuja delovanje podkožnih celic, ki tvorijo kolagen in elastan. To izboljša prožnost kože in podkožja ter povrne ustrezno prožnost in mehkobo robovom vek.   

  4. Energija svetlobnih impulzov uničuje kožne bakterije in pršico Demodex, ki se sicer razmnožuje v izvodilih Meibomovih žlez ter je eden pomembnih sprožilnih dejavnikov kroničnega vnetja vek.   

  5. S spodbujanjem izločanja Meibomovih žlez in odmašitvijo žleznih izvodil, Optilight terapija izboljša sestavo solznega filma. To zagotovi enakomernejše razlivanje solznega filma po površini roženice in preprečuje izhlapevanje solz.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.