Nazaj

Zakaj je pri nenadnem pojavu motnjav nujen pregled pri zdravniku

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

15511-2 min06. 09. 2022

motnjaveodstopsteklovina

Očesne motnjave so premikajoče sence in nitke, ki jih opazimo v vidnem polju. So posledica starostnih sprememb v steklovini očesa in se z leti pojavijo vsakomur. S staranjem se namreč steklovina, ki izpolnjuje notranjost očesnega zrkla, postopno krči, v njej pa se nabirajo zgostitve, ki povzročajo optične nepravilnosti steklovine. Zaradi krčenja lahko steklovina na posameznem mestu od mrežnice na očesnem ozadju tudi odstopi. V približno polovici primerov to vsaj prehodno povzroči nenadno povečanje zaznavanja motnjav in senc v vidnem polju.

Motnjave steklovine večini ne povzročajo večjih težav, običajno so le nekaj časa bolj opazne, kasneje pa se nanje navadijo. Problem je izrazitejši, če so motnjave v centru vidnega polja ali večje po dimenziji. Značilnost motnjav je, da se med gledanjem po vidnem polju premikajo. Kadar poskušamo pogled usmeriti vanje, se iz vidnega polja umaknejo. Najbolj so opazne pri gledanju na osvetljeno belo podlago kot na primer pri opazovanju belega ekrana med delom z računalnikom.

Kljub temu, da so motnjave v vidnem polju običajen pojav staranja, pa vse oblike motnjav niso nenevarne. Krčenje steklovine in odstop steklovine včasih povzroči tudi poškodbo mrežnice. Pri tem lahko pride do raztrganine mrežnice, odstopa mrežnice ali raztrganine v predelu rumene pege. Poškodba mrežnice je resno zdravstveno stanje, ki zahteva hitro ukrepanje. Nezdravljen odstop mrežnice lahko namreč hitro napreduje v trajno izgubo vida.

Nenaden pojav številnih novih motnjav in bliskanje sta značilna simptoma odstopa steklovine. Pri približno 10 % pacientov s takšnimi simptomi pa pride poleg odstopa steklovine tudi do poškodbe mrežnice. Tega stanja brez skrbnega pregleda očesnega ozadja pri razširjeni zenici ne moremo prepoznati. Vsak novonastali pojav številnih senc ali nitk v vidnem polju, še posebej, če je do teh sprememb prišlo nenadno, nujno zahteva čimprejšnji pregled pri očesnem zdravniku. Le pravočasna spoznava poškodbe mrežnice bo omogočila uspešno zdravljenje in ohranitev vida.