Nazaj

Ukrepi, ki pomagajo pri preventivi očesnih motnjav

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

14792-3 min15. 06. 2021

motnjavenasvetisteklovina

Nenaden pojav plavajočih nitk ali senc v vidnem polju je lahko zelo moteč. Kljub temu, da motnjave v steklovini mnoge ovirajo pri delu in v prostem času, običajno niso nevarne in ne zahtevajo posebnega zdravljenja. Podobno kot za veliko drugih zdravstvenih težav, tudi za motnjave velja, da je najučinkovitejša preventiva.   

Za vse, ki že imate motnjave, je dobra novica, da sčasoma pogosto zbledijo, postanejo manj opazne ter se umaknejo na rob vidnega polja. Tistim, pri katerih vztrajajo in jih zaradi velikosti ali položaja motijo, pa lahko učinkovito pomagamo z majhnim posegom. Gre za lasersko vitreolizo, kjer z laserjem nepravilnosti v steklovini raztopimo ter tako motnjave odpravimo.  

Motnjave v steklovini so do neke mere naravni pojav staranja. Vseeno naj to ne bo razlog, da se ne trudite njihovo pojavljanje vsaj omejili. Naj vam bo skrb za vaš vid in zdravje oči enako pomembna kot skrb za nego kože obraza. Naslednji ukrepi vam bodo zagotovo pomagali, da ohranite vaše oči mlajše in pogled jasnejši.

Omejite uživanje alkoholnih pijač in prenehajte s kajenjem.

Vsi vemo, da je kajenje škodljivo za zdravje in zvečuje tveganje za nastanek srčno žilnih in pljučnih obolenj. Strupene snovi v cigaretnem dimu pa škodujejo tudi očem in med ostalim pospešujejo nastanek motnjav v steklovini. Podobno tudi prekomerno uživanje alkohola pospešuje nastanek starostnih sprememb v steklovini in s tem pojav motnjav. Z izogibanjem nezdravih življenjskih razvad lahko močno vplivate na zmanjšanje nastajanja motnjav v steklovini.   

Zagotovite očem dovolj počitka.  

Utrujenost oči, še posebej ob dolgotrajnem delu z računalnikom ali gledanjem televizijskih ekranov, pospešuje nastanek motnjav steklovine. Med delom redno skrbite za sproščanje oči tako, da jih zaprete in nežno masirate ter na zaprte oči namestite hladne ali tople obkladke. Pomembno za zdravje oči je tudi, da si zagotovite vsaj šest ur spanca dnevno.  

Uživajte zadostne količine vode.  

Steklovina, ki izpolnjuje očesno zrklo, vsebuje kar 98% vode. Pri pogostih stanjih dehidracije se vsebnost vode zmanjša tudi v steklovini. Posledica je lahko skrčenje steklovine in pojav zgostitev, torej motnjav. Poskrbite, da dnevno užijete vsaj 8 kozarcev vode. Poleg primerne hidracije steklovine z zadostnim vnosom vode zagotovite tudi boljše odstranjevanje neželenih snovi, ki nastajajo pri presnovnih procesih. 

Izogibajte se stresu.  

Raziskave nakazujejo, da lahko stresne situacije s povečanim sproščanjem hormonov, kot sta adrenalin in kortizol, sproščajo nastajanje motnjav v steklovini. S pravilnim obvladovanjem stresa in odzivanjem na nepredvidene situacije lahko pomembno prispevate k zmanjšanju tvorbe motnjav v steklovini. Obstaja mnogo različnih načinov, s katerimi lahko učinkovito obvladujemo stres, med drugim joga, meditacija, športna vadba, prav tako tudi sproščujoči izleti v naravo.   

Skrbite za zdravo prehrano.  

Uživanje ocvrtih živil, globoko zamrznjene hrane, živil z veliko dodanega sladkorja, predelanih mesnin in ostale industrijsko pripravljene hitre hrane zelo pospešuje nastanek motnjav v steklovini. Vsa našteta živila v telesu spodbujajo procese vnetja in negativno vplivajo na presnovo. Poskrbite, da je v vaši prehrani takšnih živil čim manj. Zdrava prehrana vsebuje veliko listnate zelenjave, citruse, ribe. To so živila, ki vsebujejo zdrave oblike maščob, vitamine in antioksidante, ki zavirajo procese nastanka očesnih motnjav.