Nazaj

To so dejavniki tveganja za zvišan očesni tlak

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

36652 min22. 03. 2022

glavkom

Bolezen zvišanega očesnega tlaka imenujemo glavkom ali zelena mrena. Gre za nevarno obolenje, ki trajno okvarja vid in v skrajni obliki vodi v slepoto. Glavni problem je pozna prepoznava te bolezni, saj so prvi znaki praviloma neopazni.

Kronično povišanje očesnega tlaka postopno nepopravljivo okvarja očesno mrežnico. To je tkivo na očesnem ozadju, s katerim zaznavamo svetlobo. S propadanjem celic v mrežnici se začne ožati vidno polje, a tega zaradi počasnega napredovanja bolezni dolgo ne opazimo. Ko se zavemo, da je naše vidno polje omejeno, je bolezen praviloma že v zelo napredovani fazi.

Odkrivanje glavkoma in preprečevanje okvare vida s pravočasno uvedbo zdravljenja sta po drugi strani tako preprosta in učinkovita, da nihče nebi smel utrpeti trajne okvare vida zaradi povišanega očesnega tlaka. Za preventivo oziroma zgodnje odkrivanje zadošča, da opravimo enkrat letno meritev očesnega tlaka. S to kratko in preprosto preiskavo takoj odkrijemo povišan očesni tlak in po potrebi uvedemo potrebno zdravljenje.

Preventivnim meritvam je potrebno posvečati posebno pozornost pri naslednjih dejavnikih tveganja za povišan očesni tlak:  

  • Starost nad 40 let – z leti se možnost za pojav glavkoma zvečuje. 

  • Pozitivna družinska anamneza – če ima to bolezen kdo od staršev, starih staršev, bratov ali sester, imajo večje tveganje za pojav glavkoma tudi drugi v družini.

  • Sladkorna bolezen, zvišan krvni tlak, srčno obolenje – to je le nekaj pogostejših bolezni, ki zvečujejo tveganje za glavkom.

  • Visoka kratkovidnost ali daljnovidnost – tveganje za glavkom je razmeroma visoko tudi pri vseh višjih stopnjah dioptrije.

  • Steroidna zdravila – ta zdravila so potrebna pri različnih avtoimunih boleznih, revmatoidnem artritisu, tudi za zdravljenje nekaterih očesnih stanj. Stranski učinek kortikosteroidov je zvišan očesni tlak, zato ga je pri jemanju teh zdravil potrebno še posebej natančno spremljati.


V Moreli se predano trudimo, da z ozaveščanjem in zagotavljanjem preprosto dostopnih preventivnih kontrol vida pri ohranjanju očesnega zdravja pomagamo čim širšemu krogu ljudi. S programom Moja Morela ponujamo vsem, ki nam zaupajo, brezplačno pomoč pri preventivni skrbi za dober vid in zdravje oči. Pridruži se mu lahko vsak, brez pogojev in omejitev. Če bi želeli, da pomagamo skrbeti za zdravje oči in dober vid tudi vam, vas vabimo, da se nam pridružite.