Nazaj

To preiskavo rabite, če z očali ne vidite dobro

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

9922 min15. 09. 2020

keratokonuspregledi in preiskave

Vam ne uspejo predpisati očal, s katerimi bi videli dobro? Za slab vid ni vedno kriva le dioptrija. Keratokonus roženice je razmeroma pogosto obolenje, ki povzroča slabšanje vida pri mladostnikih in odraslih.  

Zgodnja prepoznava in zdravljenje keratokonusa sta bistvena, saj preprečita trajno okvaro vida. Preiskava, s katero ga odkrijemo, je topografija roženice – računalniško slikanje površinske ukrivljenosti roženice. Nujna je pri vseh, kjer se dioptrija hitro spreminja in kadar z očali ni možna polna korekcija vidne ostrine.

Roženica je prozorni sprednji del očesa, skozi katerega v oko prehaja svetloba. Skupaj z očesno lečo, ki leži za zenico, skrbi za uklanjanje svetlobe. Tako se ustvarja ostra slika na očesnem ozadju. Roženica vsebuje veliko kolagenskih vlaken, ki ji kljub njeni tankosti zagotavljajo dobro trdnost in enakomerno ukrivljenost. To je pomembno za pravilno uklanjanje svetlobe in dobro vidno ostrino.

Pri slabi strukturi kolagena je možno, da roženica ni dovolj toga. To lahko povzroči, da se na manj togem delu prične neenakomerno bočiti. Sprva je izbočenje majhno in ne vpliva na vidno ostrino. Z napredovanjem bolezni se vid slabša. Prepogosto se težave sprva rešuje s pogostejšim predpisovanjem novih očal, kar zakasni zdravljenje. Pri polno razvitem keratokonusu je izboljšanje vidne ostrine možno doseči le s kontaktno lečo.

Zgodnja prepoznava in zdravljenje keratokonusa sta bistvena za ohranitev vida. Postavitev diagnoze je preprosta. Zahteva le izvedbo kratke, nekaj minutne preiskave. Zato žalosti dejstvo, da še vedno mnoge paciente prvič vidimo, ko imajo že napredovalo stopnjo bolezni. V takšnem primeru lahko z zdravljenjem le ohranimo obstoječi vid in preprečimo nadaljnje slabšanje.

Razloga, da bi izgubljali vid zaradi keratokonusa, ni. Obstaja učinkovito zdravljenje imenovano CXL – kolagenski Crosslinking. Gre za postopek, pri katerem uporabimo UV žarke ter posebno raztopino kapljic B vitamina za utrditev naravnega kolagena v roženici. To prepreči tanjšanje in napredovanje deformacije roženice ter ustavi slabšanje vidne ostrine. Gre za kratek poseg, ki ga izvedemo med obiskom ambulante. Izvedba terapije v zgodnji fazi bolezni omogoči ohranitev polne vidne ostrine in zagotovi polno ozdravitev.

V Moreli se zavzemamo, da bi bil boljši vid preprosteje dostopen vsem. Že poldrugo desetletje aktivno ozaveščamo o pomenu zgodnjega odkrivanja in pravočasnega zdravljenja keratokonusa. Za vse člane Moreline družbe zvestih oči smo v tem prizadevanju naredili še korak dalje. Prav vsem zagotovimo brezplačno izvedbo Topografije roženice za izključitev keratokonusa. V Moreli s predanostjo skrbimo za dobre vid vseh, ki nam zaupajo.

Škoda je utrpeti trajno poslabšanje vida zaradi keratokonusa roženice, ko pa ga lahko preprosto odkrijemo in učinkovito pozdravimo. Vstopite v Morelino družbo zvestih oči in izkoristite možnost brezplačne kontrole in testiranja vida.