Nazaj

To je najpogostejši vzrok za suhe oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

15661-2 min15. 03. 2022

suhe oči

Sindrom suhih oči je ena najpogostejših očesnih težav. Simptomi so pogosto nespecifični in vključujejo občutek draženja, utrujenosti oči, praskanje, zbadanje v očeh, pekoče bolečine, preobčutljivost na svetlobo, pordelost oči, občutek tujka v očesu, pa tudi prekomerno solzenje, kot odziv na razdraženo očesno površino.

Med vzroki za nastanek sindroma suhih oči, ki se pogosteje omenjajo, najdemo hormonske spremembe v menopavzi, jemanje nekaterih zdravil, pomanjkanje vitamina A, nekatera revmatska obolenja, dolgotrajno delo za računalnikom, izpostavljenost vetrovnemu okolju, alergije in tudi kajenje. A daleč najpogostejši vzrok za težave s suhimi očmi je disfunkcija Meibomovih žlez.

Meibomove žleze so drobne žleze na notranji strani vek, ki proizvajajo oljni izloček. To je ključna sestavina tankega solznega sloja, ki stalno prekriva površino očesa. Ta oljna komponenta solzam zagotavlja primerno viskoznost ter preprečuje njihovo prehitro odtekanje in izhlapevanje. Vsaka sprememba v količini ali kakovosti oljnega izločka Meibomovih žlez negativno vpliva na vlažnost očesne površine in spodbuja pojav simptomov suhega očesa.

Kronična disfunkcija Meibomovih žlez lahko povzroča vnetje vek, kar imenujemo blefaritis. Pri tem je zlasti koža na robu vek razdražena in pordela. V manj izrazitih primerih lahko spremembe na notranji površini vek opazi le očesni zdravnik med pregledom. Zanesljivo potrdimo tudi blage oblike disfunkcije Meibomovih žlez s posebnim slikanjem, ki prikaže notranjo površino vek ter omogoča analizo stanja in števila teh žlez. Ta diagnostika je predpogoj za učinkovito zdravljenje večine oblik sindroma suhega očesa.

Glede na stopnjo in kroničnost težav izbiramo med klasičnimi metodati gretja in masaže v kombinaciji z antibiotičnimi mazili, zdravljenjem z IPL obsevanji ali najnovejšim LipiFlow postopkom. Pri slednjem gre za novo tehnologijo, kjer s posebno aparaturo izvajamo izmenično kompresijo ter gretje notranje površine očesnih vek, kar spodbudi regeneracijo in aktivnost Meibomovih žlez.

Podrobneje o Lipiflow tehnologiji zdravljenja sindroma suhih oči pa v naslednjem prispevku.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.