Nazaj

Spoznajte 4 očesne preglede, ki jih potrebuje vsak

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

29783 min09. 06. 2020

pregledi in preiskave

Imate težave z vidom, pa se zmedete vsakokrat, ko na spletu iščete, kam se naročiti na pregled. Se izgubljate med opisi različnih pregledov, meritev in posvetov? Se vam je morda celo zgodilo, da ste se prijavili za napačen pregled?

Seznanite se z namenom in vsebino štirih najpogostejših očesnih pregledov. Pri naslednjem naročanju vam bo to prihranilo čas in morda tudi denar.

1. Pregled za očala

Kot že sam opis pove, je pregled namenjen predpisu dioptrije za očala. Ko boste prebirali izvid takšnega pregleda, je pomembno, da ločite med pojmom vidna ostrina in predpisana dioptrija.

Vidna ostrina je podatek, ki pove, kako dobro vidimo na posamezno oko. Izrazimo jo v odstotkih, npr. 80 % vid brez korekcije z očali, 90 % vid s korekcijo z očali.

Meritev dioptrije je pregled, kjer se določi dioptrija, s katero oko dosega najvišjo možno vidno ostrino, npr. z -2.0 dioptrije oko vidi 100 %. Ta meritev je podlaga za predpis očal, ni pa to še končni predpis. Za najboljši rezultat z novimi očali je potrebno dioptrijo desnega in levega očesa izenačiti, da ne pride do glavobolov, dvojne slike ali meglenega vida. To je razlog, da končna predpisana dioptrija v očalih skoraj nikoli ni enaka tisti izmerjeni na pregledu.

Pregled za predpis očal opravita očesni zdravnik ali optometrist. Najpametneje ga je opraviti kar v optiki, kjer boste kupili očala. Običajno je v tem primeru pregled brezplačen. Dodatna prednost je, da je v primeru nezadovoljivega vida z novimi očali reševanje reklamacij veliko enostavnejše.

2. Pregled za kontaktne leče

Prav tako že ime pove, da ga potrebujejo tisti, ki že uporabljajo ali pa želijo imeti kontaktne leče. Vključuje meritev vidne ostrine, meritev dioptrije za očala in prilagoditev dioptrije za kontaktne leče. Zaradi neposrednega naleganja na oko v večini primerov dioptrija na kontaktnih lečah ni enaka tisti na očalih. Razlika v dioptriji na očalih in lečah je bolj očitna predvsem pri višjih dioptrijah.

Ob takšnem pregledu vedno ocenimo tudi sprednje očesne dele (veznico in roženico). Tako ugotovimo ali je oko primerno za nošenje kontaktnih leč. V primeru težav s suhimi očmi, pogostimi vnetji ali pri tistih z majhnimi očmi, je kontaktne leče težje prenašati. 

Prvi pregled je vedno nekoliko daljši, saj vključuje tudi poduk o pravilnem rokovanju in higieni z lečami. Vsi, ki redno uporabljajo kontaktne leče, potrebujejo vsaj enkrat letno kontrolni pregled. Nepravilna uporaba kontaktnih leč in pomanjkljiva skrb za higieno lahko vodita v razvoj hudih vnetij in nepopravljivih poškodb očesa. Pregled za kontaktne leče lahko opravi okulist ali optometrist.

3. Specialistični pregled

Pregled pri očesnem specialistu je zdravniški pregled. Specialist se imenuje oftalmolog ali okulist, zato tak pregled včasih imenujemo tudi oftalmološki ali okulistični pregled.

Tak pregled je primeren za vsakogar, ki ima kako očesno obolenje ali težave z vidom, ki niso posledica dioptrije. Pregled praviloma zajema poleg meritve očesnega tlaka in določitve vidne ostrine tudi pregled sprednjih delov očesa in očesnega ozadja z biomikroskopom. Ob tem pregledu zenico zaradi boljše preglednosti očesnega ozadja predhodno razširimo s kapljicami. Zato je po pregledu vid 2-3 ure nekoliko meglen in ni dovoljena vožnja avtomobila.

Po potrebi se specialistični pregled kombinira tudi s predpisom očal. Pregled opravi zdravnik specialist.

4. Predoperativni pregled

Predoperativni pregled je namenjen načrtovanju očesne operacije. Na pregledu opravimo meritve, ki so za določeno operacijo potrebne. Lahko gre za operacijo škiljenja, povešenih vek, očesnih znamenj, dioptrije, sive mrene ... Vsaka operacija ima svoj način načrtovanja in s tem povezanih meritev. Na takem pregledu se ne predpisuje očal ali zdravi očesa. Pregled je namenjen izključno ocenitvi primernosti za operacijo in posvetu v zvezi z očesnim posegom. Pregled opravi zdravnik specialist.