Nazaj

S programom Moja Morela pomagamo skrbeti za vid že več kot 25.000 članom

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

6612 min25. 10. 2022

keratokonuspregledi in preiskavezdravje oči

Zdravje oči in dober vid nista nekaj samoumevnega. Enako, kot pri ostalih zdravstvenih problemih, se tega prepogosto zavemo šele, ko se pojavijo težave. Pri očesnih obolenjih je za uspeh zdravljenja v mnogih primerih ključna zgodnja spoznava bolezni, ko vid še ni okvarjen. Preventivni pregledi so zato najboljši način skrbi za ohranitev dobrega vida.   

V Moreli dolgoročno skrbimo za dober vid in zdravje oči vseh, ki nam zaupajo. Dolgoročnost koristi za pacienta nam je prvo vodilo pri razmišljanju ob vsakem pregledu, pri vsakem posvetu za operacijo in tudi pri vsakodnevnem predpisu očal. Z znanjem, izkušnjami in tehnološko opremljenostjo želimo prispevati k boljšemu očesnemu zdravju v družbi. To je bil tudi naš motiv za organizacijo brezplačnega preventivnega programa skrbi za očesno zdravje, ki ga imenujemo Moja Morela.   

Po dveh letih od pričetka izvajanja brezplačnih preventivnih kontrol vida, program Moja Morela združuje že preko 25.000 članov, ki jim pomagamo skrbeti za zdravje oči. Z vsakoletno preventivno kontrolo vida preverimo vidno ostrino, izmerimo dioptrijo, opravimo meritev očesnega tlaka in glede na starost naredimo še preiskavo za izključitev keratokonusa roženice.   

Zgodnjemu odkrivanju in zdravljenju keratokonusa namenjamo v Moreli še posebno pozornost. Gre za prikrito očesno obolenje roženice, ki pri mladostnikih ali v zgodnji odrasli dobi lahko povzroči trajno okvaro in poslabšanje vida. V Moreli smo že pred dvema desetletjema prvi v Sloveniji uvedli zdravljenje keratokonusa z metodo crosslinking. Gre za učinkovito in razmeroma preprosto terapijo, s katero ustavimo napredovanje bolezni. Ob pravočasni prepoznavi in zdravljenju na ta način preprečimo okvaro vida.    

Že od začetka smo preventivni program Moja Morela zasnovali odprto. V program lahko brezplačno pristopi vsak, ne glede na to ali je naš pacient ali stranka v optiki. Za vse, ki nam tako zaupajo, mi skrbimo, kdaj je potreben naslednji pregled. Na to vas spomnimo z opomnikom, če je potrebno vas tudi pokličemo in vam pomagamo najti ustrezen termin.   

Vsako življenjsko obdobje seboj prinaša drugačne zdravstvene probleme in tveganja. V mladosti so v ospredju težave zaradi spreminjanja dioptrije in keratokonusa, kasneje v odrasli dobi in starosti se pričnejo pojavljati težave zaradi starostne dioptrije, sive mrene, povišanega očesnega tlaka in bolezni mrežnice. Vsem naštetim očesnim problemom je skupno, da lahko s pravočasno prepoznavo pomembno vplivamo na možnosti zdravljenja in ohranitve dobrega vida. V Moreli vam bomo pri tem z veseljem pomagali.