Nazaj

Raziskave potrjujejo, da s higieno vek zmanjšamo težave suhih oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

10102 min06. 12. 2022

nasvetisuhe oči

Najpogostejši vzrok težav za suhe oči je disfunkcija Meibomovih žlez. Gre za motnjo v delovanju drobnih žlez, ki se nahajajo ob robovih notranje površine vek. Meibomove žleze ustvarjajo oljni izloček, ki se na površini očesa meša z vodnim delom solznega filma. Ta pomembna sestavina solz zmanjšuje površinsko napetost solznega filma in tako zagotavlja enakomerno razlivanje solz po površini očesa. Oljna sestavina solz tudi preprečuje njihovo prehitro izhlapevanje. Oboje je ključno za ohranjanje vlažnosti očesne površine.

Pravilna skrb za higieno vek je pomembna za ohranjanje zdravih vek. Nujna je tudi pri vseh, ki so že opravili katero od zdravljenj težav suhih oči kot sta Optilight ali Lipiflow. Z njo skrbimo za vzdrževanje dobrega delovanja Meibomovih žlez in preprečimo ponovitev težav. Ukrepi za izboljšanje higiene vek so vedno prvi korak, ki ga lahko naredimo sami, da poskusimo odpraviti težave suhih oči.

Nedavno objavljena raziskava v ugledni ameriški strokovni reviji Eye & contact Lens Journal je potrdila, da vsakodnevna skrb za higieno vek v zelo visokem odstotku povsem odpravi ali vsaj zmanjša težave suhih oči. Izmed 104 pacientov, ki so v opazovanem obdobju 6 mesecev vsakodnevno skrbeli za higieno vek, jih je 66 ob zaključku raziskave poročalo, da so jim simptomi suhih oči povsem izzveneli, 30 pacientov je občutilo delno izboljšanje in le 8 nobenega. Ta raziskava pa je izpostavila drug problem zmanjševanja težav suhih oči z ukrepi za vsakodnevno higieno vek. Od 211 v raziskavo vključenih pacientov jih je v celotnem opazovanem obdobju raziskave vsakodnevno skrbelo za higieno vek le 55% pacientov. Presenetljivo je bila slabša doslednost pri izvajanju ukrepov za higieno vek pri tistih s kronično obliko suhih oči.

Skrb za dnevno higieno vek očesni zdravniki pogosto primerjajo s skrbjo za higieno zob. Sploh pri vseh, ki so že kdaj občutili simptome suhih oči mora to postati dnevna higiena. Nova zdravljenja suhih oči kot sta terapija Optilight in Lipiflow, lahko zelo učinkovito obnovita delovanje Meibomovih žlez in posledično ozdravitev suhih oči. Za trajno ohranitev zdravih vek po zaključku teh zdravljenj pa je nujno, da postane skrb za higieno vek vaša dnevna rutina.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.