Nazaj

Poletna vnetja oči in kako se jim ognemo

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

11612-3 min22. 06. 2021

nasvetivnetja

Poletje je obdobje, ko so oči zaradi izpostavljenosti vplivom okolja še posebej podvržene tveganju za nastanek različnih vnetij. UV žarki, voda, veter, cvetni prah v zraku, znoj na koži in pesek dražijo oči, jih naredijo bolj občutljive ter dovzetne za razvoj različnih bakterijskih in virusnih okužb. Temu so podvrženi tako predeli kože okoli oči, očesna veznica in roženica, torej vsi predeli oči, izpostavljeni vplivom okolice.

Sami se lahko pred temi neprijetnimi in potencialno nevarnimi poletnimi vnetji oči ščitimo predvsem s preventivnimi ukrepi. S skrbjo za higieno rok in kože okoli oči, zaščito oči ter s skrbnim rokovanjem s kontaktnimi lečami lahko tveganje za pojav poletnih okužb oči zelo zmanjšamo. Ko pa se pojavi pordelost oči, občutek zbadanja, praskanja, izcedek iz oči, oteklina vek ali celo slabšanje vidne ostrine, je nujen obisk zdravnika. Le s pravočasnim zdravljenjem lahko ustavimo napredovanje vnetja in preprečimo nastanek zapletov ali celo trajne okvare vida zaradi okužbe.    

Povzročitelji poletnih očesnih vnetij so lahko bakterije in virusi. Na očesnih vekah se zaradi znojenja pogosteje pojavljajo ječmeni, kjer gre za vnetje zaprte kožne lojnice, podobne težave so lahko tudi posledica vnetja žlez na veki. Za poletne mesece zelo značilno vnetno obolenje očesne veznice je virusni keratokonjunktivitis. Gre za nalezljivo virusno vnetje površine očesa, ki se prenaša z dotiki rok in ga hitro prepoznamo po izrazito pordelem očesu. Možna so tudi bakterijska vnetja očesne veznice, pri hujših oblikah tudi roženice. Takšnih vnetij se še posebej bojimo pri uporabnikih kontaktnih leč.

Z naslednjimi petimi preprostimi preventivnimi ukrepi boste bistveno zmanjšali tveganje za poletne težave z vnetjem oči. Prav sami lahko v veliki meri poskrbite, da boste poletje uživali brez tegob z očesnimi problemi in s popolnim vidom. 

  1. Neprestano skrbite za higieno rok. S tem se ne zaščitite le pred okužbo s koronavirusom, v enaki meri lahko preprečite tudi tveganje za okužbo oči, še posebej za razvoj virusnega epidemičnega keratokonjunktivitisa. Zadostuje že, da si večkrat dnevno roke umijete z milom. Z uporabo razkužil bodite previdni, še posebej, če uporabljate kontaktne leče, saj lahko kožna razkužila ob stiku dražijo oko.   

  2. Kožo okoli oči si vsak dan umijte z vodo in blago raztopino mila, saj se koža poleti bolj znoji, na njej je več bakterij in posledično so kožna vnetja pogostejša. Na ta način boste zmanjšali možnosti za nastanek ječmena ali vnetja vek.  

  3. Večkrat dnevno navlažite oči z umetnimi solzami. To je posebej pomembno za vse, ki imajo težave s suhimi očmi. Umetne solze vsebujejo snovi, ki podaljšujejo vlažnost očesne površine, pomagajo pa tudi izpirati tujke in prah s površine očesa.   

  4. Uporabnikom kontaktnih leč svetujemo vsaj čez poletje uporabo dnevnih kontaktnih leč. Pogosto je v vročini in ob izpostavljenosti oči morski vodi ali vodi bazenov težko zagotoviti primerno higieno kontaktnih leč. V teh pogojih je tveganje za nastanek hudih bakterijskih okužb zelo povečano. Zato je najbolj varno uporabljati dnevne kontaktne leče, ki jih ne hranimo in jih zvečer po uporabi enostavno zavržemo.  

  5. Ščitite oči pred UV žarki. Sonce lahko že samo po sebi povzroči vnetje vek in površine očesa ter zmanjša odpornost predelov očesa na okužbe. Prav tako kronična izpostavljenost sončnim žarkom zvečuje tveganje za druga očesna obolenja, kot so siva mrena in degeneracija očesnega ozadja, povezujejo jo tudi s povečanim tveganjem za razvoj pterigija, obolenja preraščanja veznice preko roženice.