Nazaj

Optilight terapija rešuje težave suhih oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

6032 min08. 11. 2022

suhe oči

Večina pacientov, ki se sooča s težavami suhih oči, opazi prve učinke zdravljenja s terapijo Optilight že po izvedbi prve ali druge terapije. S primerno skrbjo za higieno in masažo vek so učinki te terapije trajni. Standardni protokol zdravljenja suhih oči s terapijo Optilight vključuje štiri obravnave, ki jih izvajamo v razmaku 14 dni. Za izvedbo ciklusa štirih terapij je potrebnih 6 tednov, dokončno oceno učinkov lahko izvedemo po treh mesecih. Optilight terapija s štirimi ponovitvami se izvede le enkrat. V redkih primerih izvedemo posamezne osvežitvene terapije, če pride do ponovnega pojava težav. Osvežitvene terapije se izvajajo le enkrat letno.

Za varno in učinkovito izvedbo Optilight terapije je potrebno upoštevati nekaj priporočil. 14 dni pred prvo obravnavo ne obiskujte solarijev in se ne izpostavljajte intenzivnemu soncu. V tem obdobju ne uporabljajte krem za porjavitev kože in kozmetičnih pripravkov, ki vsebujejo retinol ali benzoil peroksid. Na dan terapije kožo obraza le umijte in nanjo ne nanašajte krem in ličil. Najpomembnejše je, da je pred izvedbo Optilight terapije koža čista.

Izvedba posamezne terapije traja 15 minut. Optilight terapija se od drugih terapij z visokoenergijskimi impulzi svetlobe (IPL) razlikuje tudi po tem, da se pri izvedbi uporabi dva različna izvora svetlobe. V prvem koraku z aplikatorjem v obliki prizme impulze svetlobe izvedemo v predelu obeh ličnic in nosu. V drugem koraku z ozkim aplikatorjem v obliki svinčnika izvedemo še ciljane impulze svetlobe v predelu vek. Ob tem skrbno ščitimo oči in trepalnice pred izvorom svetlobe. Za dober stik kože z aplikatorjem in optimalno prevajanje svetlobe pred pričetkom terapije na kožo nanesemo prozoren gel, podoben tistemu, ki se uporablja pri ultrazvočnih preiskavah. Impulzi svetlobe se med izvajanjem terapije na koži občutijo kot toplina.

Ob zaključku izvedbe Optilight terapije vsakokrat nežno zmasiramo zgornji in spodnji veki. Pri tem z usmerjenim stiskanjem izpraznimo Meibomove žleze. Na ta način odpremo zamašena izvodila žlez in odstranimo zaostale izločke. Po terapiji na kožo nanesemo vlažilno kremo.

Prve dni po Optilight terapiji se lahko pojavi občutek suhosti kože. Koža je lahko tudi nekoliko pordela. V tem obdobju svetujemo uporabo vlažilne kreme, v primeru zadrževanja na prostem pa uporabo sončne kreme s faktorjem vsaj 30. Že prvi dan po izvedbi terapije je dovoljena uporaba ličil.

Zdravljenja z visokoenergijskimi impulzi svetlobe (IPL) so zelo priljubljena za trajno odpravo težav suhih oči. Optilight terapija je najbolj uveljavljena različica tega zdravljenja. Prav tako je edina IPL terapija, ki jo je na podlagi klinično dokazane učinkovitosti odobrila ameriška agencija za zdravila FDA.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.