Nazaj

Najpogostejši vzroki za očesne alergije

Igor Šivec Trampuž, dr. med.

Igor Šivec Trampuž, dr. med.
specialist oftalmologije

9222-3 min13. 04. 2021

nasveti

Pordele oči, solzenje, pekoč občutek in zbadanje, so težave značilne za očesne alergije. Pojavijo se, kadar se telesni imunski sistem nepravilno odzove na nek dražljaj iz okolice. To sproži prekomerno sproščanje histamina, ki širi kapilare in zvečuje njihovo prepustnost. Očesna veznica, povrhnji sloj celic na sprednjem delu očesa, postane pordel in otekel, prekrita je lahko z vodenim izcedkom.    

Težave pri očesnih alergijah so podobne nekaterim drugim očesnim boleznim. Precej tudi nihajo, od blage pordelosti oči, vse do izrazitega vnetja s poslabšanjem vida. Zgodnje simptome, sploh pri blažjih oblikah, lahko poskusimo sprva zdraviti sami. Pri tem si lahko pomagamo z antihistaminiki in drugimi protivnetnimi zdravili, ki so dostopna v prosti prodaji. Možna je tudi kombinirana uporaba očesnih kapljic in zdravil za peroralno jemanje, a o tem se prej posvetujete s farmacevtom.  

Ob tem svetujem izdatno uporabo umetnih solz brez konzervansov. Pogosto vkapavanje teh, pomaga pri izpiranju alergenov iz očesa in izboljšuje sestavo zaščitnega solznega sloja na površini očesa. Poskusite se izogibati mencanju in drgnjenju oči, saj to težave le stopnjuje.  Najbolj učinkovito bo zdravljenje, če vam uspe zmanjšati izpostavljenost alergenu, ki povzroča reakcijo. To so najpogostejši povzročitelji očesnih alergij: 

  1. Alergeni iz zunanjega okolja, kot sta cvetni prah in plesni, so najpogostejši vzrok sezonskih alergij. Pri teh pomaga, da se čim manj zadržujemo na prostem, ko so koncentracije alergenov v zraku visoke. Običajno je to ob vetrovnem vremenu ter okoli poldneva, ko so temperature najvišje. Pomagajo tudi sončna očala, ki zmanjšajo izpostavljenost očesne površine alergenim delcem v zraku.  

  2. V notranjih prostorih alergije povzročajo pršice, prah, plesni, lahko pa tudi kozmetični pripravki, parfumi ali druge kemikalije, na primer čistila. Pri umetno prezračevanih prostorih je pomembno redno čiščenje in vzdrževanje prezračevalnih naprav. Pri alergijah na pršico se svetuje uporaba prevlek iz materialov, ki pršico odbijajo. Možnost plesni v zraku zmanjšamo z razvlaževalci zraka. 

  3. Izvor alergenov, ki povzročajo vnetje oči so lahko tudi domače živali. Tu pomaga umivanje rok ob vsakem stiku z živalmi. Če gre za lastno domačo žival, naj se ne zadržuje kjer spite. S pogostejšim pomivanjem in sesanjem tal je možno količino alergena v prostoru zmanjšati. 

  4. Pri uporabnikih kontaktnih leč, se lahko razvije alergija nanje. Ne glede na izvor alergije je ob vnetju oči vedno nujno nemudoma prekiniti z uporabo kontaktnih leč. Če se vnetje pomiri in ga vedno sproži uporaba kontaktnih leč, je zelo verjetno, da so te izvor težav. V tem primeru lahko poskusite z uporabo leč drugega proizvajalca.  

Kadar se težave z vnetji oči ponavljajo ali so izrazitejše, naj bo prvi korak pregled pri očesnem zdravniku. Vsa očesna vnetja niso posledica alergij in za tem se lahko skriva tudi kakšno drugo očesno obolenje. Pri izrazitejših alergijskih težavah je smiselno s testiranjem prepoznati sprožilni dejavnik težav. V nekaterih primerih, sploh pri sezonskih alergijah, je lahko zelo učinkovito zdravljenje s hiposenzibilizacijo.