Nazaj

LipiFlow - učinkovita rešitev za trajno odpravo težav suhih oči

Urša Pečjak, dr. med.

Urša Pečjak, dr. med.
specialist oftalmologije

12971-2 min19. 04. 2022

suhe oči

Težave suhih oči so verjetno najpogostejši vzrok za obisk očesnega zdravnika. Simptomi so pogosto neznačilni, kot na primer občutek utrujenih oči, težkih vek, tujka v očesu ali spreminjanje vidne ostrine. Lahko so tudi izrazitejši s pordelimi očmi, pekočimi bolečinami, občutkom draženja, rezanja, refleksno se ob tem pojavlja celo prekomerno solzenje.

Vzroki za suhe oči, o katerih smo že pisali, so različni, lahko se tudi prepletajo. Vključujejo vplive okolja, hormonske spremembe, zdravila, dolgotrajno nošenje kontaktnih leč, bakterijske okužbe in vnetja vek. Verjetno najpomembnejši in najpogostejši vzrok suhih oči pa je motnja delovanja Meibomovih žlez. Gre za žleze, ki se nahajajo na notranji površini očesnih vek in proizvajajo oljni izloček, ki je pomembna sestavina solznega filma. Ob slabšem delovanju teh žlez zaradi vnetja in zamašitve izvodil postanejo solze preveč vodene. Solzni film na površini očesa zato prehitro izhlapeva, spremeni se površinska napetost solznega filma in posamezni predeli roženice se izsušijo. To očesno površino draži, okvarja se zaščitni sloj epitelnih celic, ki prekriva roženico, in sproža že opisane težave suhega očesa.

Motnjo v delovanju Meibomovih žlez potrdimo s posebno slikovno preiskavo, imenovano LipiScan. Z njo v povečavi prikažemo žleze in žlezna izvodila, kar omogoča oceno njihovega števila in funkcionalnega stanja. Ta preiskava je najzanesljivejši pokazatelj disfunkcije Meibomovih žlez, na podlagi katere lahko svetujemo glede zdravljenja.

LipiFlow je nov postopek zdravljenja suhih oči, ki vzročno odpravlja težave motenj delovanja Meibomowih žlez. LipiFlow terapija spodbuja aktivnost Meibomovih žlez in odpravlja zastoje v izločanju ter zapore izvodil žlez. LipiFlow terapijo izvedemo s posebnim aparatom, ki preko aplikatorja, nameščenega na oko, objame notranjo in zunanjo površino vek. Med terapijo izvajamo preko aplikatorja na veke kombinacijo segrevanja in nežne pulzirajoče masaže. Postopek je povsem neboleč in traja približno 15 minut. Učinek terapije se polno izrazi v treh tednih in traja vsaj devet mesecev. Z raziskavami je bilo dokazano, da LipiFlow terapija kar pri 80% pacientov z izrazitimi simptomi suhih oči zagotovi izrazito izboljšanje ali popolno odpravo težav.

Pri suhih očeh gre lahko za kronično napredujoče stanje. Pravočasno zdravljenje je ključnega pomena.

S kratkim testom ugotovite, stopnjo suhosti vaših oči in izvedite katera terapija suhih oči je najprimernejša.