Nazaj

Kakšna je razlika med navadno dioptrijo in keratokonusom

mag. Kristina Mikek, dr. med.

mag. Kristina Mikek, dr. med.
specialist oftalmologije

12342 min11. 01. 2022

astigmatizemkeratokonus

Keratokonus je obolenje, pri katerem se roženica, prozorni sprednji del očesa, nepravilno ukrivi in izboči. To moti uklanjanje svetlobe ob prehodu v oko in poslabšuje vidno ostrino. Zlasti na začetku so na prvi pogled težave zelo podobne navadni dioptriji. A za razliko od slednje je keratokonus nevarno obolenje, ki lahko prav zaradi posnemanja težav navadne dioptrije dolgo ostane nespoznano, tiho napreduje in trajno okvarja vid.  

Zdrava roženica ima pravilno sferično obliko in s svojo ukrivljenostjo zagotavlja večji del lomne moči, ki je potrebna, da se svetloba pri prehajanju v oko uklanja in projicira na očesno ozadje, s katerim zaznavamo sliko. Vsaka nepravilnost v obliki roženice na podoben način, kot če pogledamo skozi nepravilno ukrivljeno steklo, povzroča popačenje in slabše zaznavanje ostrine slike, ki jo opazujemo.   

Najpogostejša oblika nepravilne ukrivljenosti roženice je astigmatizem. Pri tej optični nepravilnosti opisujemo obliko roženice kot bolj podolgovato v eni osi. Pogosto se uporablja primerjava z rugby žogo, ki je za razliko od običajne okrogle žoge prav tako razpotegnjena v eni osi. Astigmatizem je nenevarna oblika nepravilne ukrivljenosti roženice in je pogost spremljevalec običajne dioptrije. Pri astigmatizmu lahko vid korigiramo s predpisom očalnih stekel s cilindri, s toričnimi kontaktnimi lečami, obstajajo pa tudi trajne rešitve za odpravo astigmatizma, kot sta laserska operacija dioptrije in operacija dioptrije s torično lečo.    

Navkljub podobnim težavam je ukrivljenost roženice pri keratokonusu precej drugačna od astigmatizma. To nam pomaga, da lahko prepoznamo tudi zgodnje oblike keratokonusa, ko roženica še ni stanjšana in ko vidna ostrina še ni nujno prizadeta. Za razliko od ukrivljenosti roženice pri astigmatizmu, ki je poudarjena v ravni, vzdolžni osi, pri keratokonusu izbočenje nastane le mestoma ali pa je os ukrivljenosti izrazito nepravilna. Vzorca ukrivljenosti roženice sicer ne ugotovimo z običajnim merjenjem dioptrije, lahko pa ga razmeroma preprosto s površinskim slikanjem ukrivljenosti roženice imenovanim topografija. Gre za kratko preiskavo, ki jo po potrebi opravi zdravnik oziroma optometrist med ambulantnim pregledom oči oziroma pri predpisu očal.   

Zgodnja prepoznava keratokonusa je bistvena za uspešno zdravljenje, saj lahko tako povsem preprečimo nastanek trajne okvare vida. Kasnejše zdravljenje sicer ustavi napredovanje obolenja in prepreči izgubo vida ali potrebo po presaditvi roženice, z njim pa žal ne moremo povrniti izgubljene vidne ostrine.   

V Moreli se zavzemamo, da bi nam s širjenjem znanja o pomenu zgodnjega prepoznavanja in zdravljenja keratokonusa uspelo doseči, da keratokonus nikomur več ne bi trajno okvaril vida. Vsem, ki nam zaupajo, ponujamo s programom Moja Morela možnost brezplačnega testiranja za keratokonus in kontrolo dioptrije. Ob preprosti spoznavi in učinkovitem zdravljenju je zares škoda, da bi komurkoli to obolenje trajno okvarilo vid.